1 min

Tags in dit artikel

Het ontbreken van de digitale snelweg is nauwelijks denkbaar in onze moderne wereld. We kunnen niet langer zonder het internet. We consumeren steeds meer en steeds vaker informatie. De dataconsumptie in het Verenigd Koninkrijk is de afgelopen vijf jaar met een factor zeven toegenomen.

Dat is een van de bevindingen van een onderzoek dat is uitgevoerd door Ofcom, de Britse toezichthouder in de telecomsector. Volgens de telecomwaakhond downloaden Britse huishoudens maandelijks gemiddeld 17 GB aan data, wat gelijk staat aan 20 tot 25 films (afhankelijk van de tijdsduur en kwaliteit).

Dat komt niet alleen doordat praktisch iedereen over een internetverbinding beschikt: ook hogere snelheden op het internet liggen hieraan ten grondslag. De dataconsumptie neemt exponentieel toe als huishoudens over een snelle internetverbinding beschikken. Gebruikers die een gemiddelde snelheid van 100 Mbps hebben downloaden tot wel 130 GB per maand.

Internetten via de mobiele telefoon is minder populair in het Verenigd Koninkrijk. Gemiddeld consumeren Britten 240 MB per maand aan data via hun smartphone. Dit zou in de toekomst best wel eens flink kunnen toenemen als meer consumenten beschikken over een snelle internetverbinding op hun mobiele telefoon. Zo’n 14 procent van de mobiele gebruikers in het Verenigd Koninkrijk beschikt op dit moment over een internetsnelheid van minder 2 Mbps.