2min

Ruim tweederde van alle volwassenen in het Verenigd Koninkrijk ziet het wel zitten om sociale media zoals Facebook en Twitter offline te halen als er rellen of opstanden gaande zijn. Door de stekker eruit te trekken denken ze dat de kans op escalatie afneemt.

Dat is de belangrijkste uitkomst van een poll onder 973 volwassen Britten dat is uitgevoerd door beveiligingsbedrijf Unisys. 70 procent van alle respondenten vindt het een goed idee om social media af te sluiten voor gebruikers als er rellen plaatsvinden of een opstand dreigt. Een kwart (27 procent) ziet helemaal niets in deze plannen. Met name 65+’ers zijn wel heil in de plannen, jongeren tussen de 18 en 24 zijn de grootste tegenstanders, wellicht omdat zij het meest gebruik maken van sociale media.

Driekwart van de respondenten vindt dat de overheid vrije toegang tot de informatie op sociale media moet hebben om gecoördineerde criminaliteit te voorkomen. Een iets kleinere groep vindt het ook prima om sociale media uit de lucht te halen bij ongeregeldheden en georganiseerde criminaliteit.

Afgelopen augustus vonden in diverse steden in het Verenigd Koninkrijk ernstige ongeregeldheden plaats nadat de politie een 29-jarige zwarte man had doodgeschoten in de Londense wijk Tottenham. Bestuurders en rechtsgeleerden waren van mening dat sociale media een belangrijke rol hebben gespeeld in het escaleren van de ongeregeldheden. Diverse deelnemers zijn tot meerdere jaren gevangenisstraf veroordeeld door de Britse rechtbank voor het organiseren van en aanzetten tot gewelddadigheden tegen de politie. Volgens diverse rechtsgeleerden is de huidige wetgeving niet toegerust om hiermee om te gaan.

Uit een analyse van 2,5 miljoen tweets die in deze periode zijn verstuurd, kan volgens The Guardian niet geconcludeerd worden dat sociale media de onlusten hebben gevoed. Wel erkent het nieuwsblad dat BlackBerry Messenger (BBM) een grote rol heeft gespeeld om opstanden tegen de politie te organiseren.

Zij die pleiten voor de vrijheid van meningsuiting spreken van "draconische maatregelen" en vrezen "totalitaire trekjes" en internetcensuur door de overheid. "Het is zeer ernstig dat mensen van mening zijn dat het neerhalen van sociale media wenselijk is", aldus Padraig Reidy, nieuwsredacteur bij Index on Censorship. Zij claimt dat sociale netwerken tijdens de rellen voornamelijk gebruikt werden om informatie te verspreiden en elkaar hulp aan te bieden. Wel waarschuwt ze dat mensen zich bewust moeten worden wat voor machtsmiddel social media zijn.