2min

Vodafone presenteerde gisteren zijn halfjaarcijfers. Ondanks dat consumenten steeds minder bellen en sms’en als gevolg gratis internetdiensten, wist de provider de operationele omzet te vergroten. Ook het gebruik van mobiel internet en het aantal aansluitingen namen het afgelopen halfjaar toe.

De operationele omzet steeg de afgelopen zes maanden met 2,3 procent naar 965 miljoen euro. Hierdoor kwam de brutowinst uit op 359 miljoen euro.

Volgens Vodafone liggen er een aantal oorzaken ten grondslag aan de winst- en omzetstijging. Zo hebben meer klanten zich bij Vodafone gemeld. Het aantal aansluitingen nam toe tot 5,3 miljoen, wat neerkomt op een toename van 8,5 procent. Het aantal klanten met een smartphone bij Vodafone groeide in een jaar tijd met ongeveer 87 procent. Daarnaast maakten de klanten van Vodafone meer gebruik van mobiel internet. Hierdoor wist het bedrijf de verminderde inkomsten uit traditionele diensten (bellen en sms’en) ruimschoots te compenseren.

Doordat steeds meer klanten met een smartphone rondlopen steeg het dataverbruik explosief in een jaar tijd. De totale dataconsumptie groeide met maar liefst 80 procent ten opzichte van vorig jaar. Om deze groei in goede banen te leiden heeft Vodafone besloten om meer geld te investeren in het mobiele netwerk. Daarvoor trekt de provider komend jaar 240 miljoen euro uit.

Tevens bespeurde Vodafone een stijging in het zakelijke segment. Volgens het bedrijf stappen steeds en steeds grotere organisaties over op smartphones en mobiele diensten. Vodafone heeft voor volgend jaar al een lucratieve deal weten binnen te slepen: vanaf medio 2012 zal Vodafone 5500 medewerkers het St. Antoniusziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein van smartphones en tablets voorzien. Daarnaast introduceerde Vodafone een apparaat onder de noemer SignaalPlus waarmee zakelijke klanten de 3G-dekking in hun pand kunnen verbeteren.