2min

Ondanks de economische crisis gaat het Apple nog steeds de wind. Het elektronicabedrijf stevent af op een nieuw succesvol kwartaal. Het bedrijf zal volgens analisten dit kwartaal ongeveer 5,2 miljoen Macs verkopen, een ongekend en ongeëvenaard record voor Apple.

Apple heeft al twee achtereenvolgende kwartalen met recordwinsten weten af te sluiten. Analisten voorspellen dat de elektronicaproducent voor een hat trick gaat en ook dit kwartaal met fantastische cijfers zal afsluiten.

Analist bij Piper Jaffray Gene Munster voorspelt dat Apple dit kwartaal ongeveer een kwart (23 tot 28 procent) meer Macs zal verkopen dan dezelfde periode vorig jaar. Met de feestdagen voor de deur voorspelt de analist dat Apple tussen de 5,1 en 5,3 miljoen Macs zal verkopen. De Mac zal in de feestmaand december goed zijn voor zo’n 18 procent van de totale omzet van Apple.

Het afgelopen kwartaal verkocht Apple maar liefst 4,89 miljoen Macs. Dit was volgens Munster voornamelijk te danken aan de lancering van het nieuwe besturingssysteem Mac OS X Lion.

Ondanks de economische crisis lijkt Apple daar weinig last van te hebben. Gisteren publiceerde onderzoeksbureau Gartner de laatste cijfers over de computerverkopen in West-Europa. Daaruit bleek dat we met z’n allen 11,4 procent minder computers kochten tegenover dezelfde periode vorig jaar. Met name de Netbooks lieten we massaal in de winkels staan: de verkoop van deze kleine draagbare computers nam met 40 procent af. Volgens nieuwswebsite NU.nl vertoont de Nederlandse markt enige tekenen van herstel: wij kochten zo’n 2,5 procent meer desktops en draagbare computers.