2min

Tags in dit artikel

,

Als Apple de huidige trend weet door te zetten, is het bedrijf voor het einde van het tweede kwartaal van 2012 ’s werelds grootste computerproducent. Voorwaarde is wel dat iPads als computer meegeteld worden. Nu vallen tablets onder de categorie ‘mobile’.

Op dit moment is HP de grootste computerproducent ter wereld. Onderzoeksbureau Canalys verwacht echter dat het computerbedrijf haar titel volgend jaar moet afstaan aan Apple. Apple staat sinds het derde kwartaal van dit jaar op de tweede plaats als het om computerverkoopaantallen gaat. Belangrijke kanttekening hierbij is dat de verkoopcijfers van de iPads in deze resultaten zijn meegenomen.

Volgens Canalys is het aandeel van Apple op de computermarkt in een jaar tijd gestegen van 9 procent naar 15 procent. Het onderzoeksbureau verwacht dat Apple nog geduchte concurrentie zal hebben van onder Amazon en Barnes & Noble. Beide bedrijven bieden een goedkoper alternatief voor de iPad: de Kindle Fire en de Nook Tablet. Deze kosten achtereenvolgens 199 en 249 dollar, een zeer scherpe prijs als je dit vergelijkt met de iPads.

Maar de grootste concurrent van Apple in het laatste kwartaal is HP. Het onderzoeksbureau verwacht dat Apple pas na de introductie van de iPad 3 de titel van ’s werelds grootste computerproducent mag opeisen. Canalys voorspelt dat er dit jaar wereldwijd 415 miljoen computers worden verkocht, omgerekend een stijging van 15 procent tegenover vorige jaar. Dit resultaat is te danken aan de populariteit van de iPad.

Canalys voorspelt dat ultrabooks roet in het eten kunnen gooien voor Apple. "Maar dan zullen de prijzen eerst aanzienlijk moeten dalen", aldus het onderzoeksbureau. Diverse computerproducenten zoals Asus, Acer, Toshiba en HP hebben aangekondigd op korte termijn ultrabooks te zullen lanceren. Volgens de laatste geruchten lanceert Apple volgend jaar een ultradunne 15 inch notebook om de concurrentie aan te gaan.