1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft van een Amerikaanse rechter te horen gekregen dat het honderden websites uit de zoekmachine moet halen. Het gaat hierbij om webwinkels die namaakartikelen verkopen van het merk Chanel. Ook Twitter, Facebook en Google+ mogen niet meer linken naar deze webwinkels.

In totaal gaat het om ongeveer 600 domeinnamen die Google dient te verwijderen uit de zoekmachine. Chanel vroeg bij de rechter via een zogenaamde ex-parte-procedure de verwijdering aan. Bij een ex-parte-procedure neemt de rechter een besluit zonder de aangeklaagde partij te horen. Deze procedure is in het leven geroepen om te voorkomen dat de de klagende partij veel schade oploopt tijdens het proces. Google is dus niet gehoord alvorens er een uitspraak is gedaan.

In de uitspraak van de rechter staat dat zoekmachines Google en Bing maar ook de sociale netwerken Twitter, Facebook en Google+ niet langer mogen linken naar een van deze 600 domeinnamen. Ook moeten de domeinnamen worden overgedragen en worden ondergebracht bij GoDaddy.com, op al deze domeinnamen zal een pagina worden geplaatst waarin wordt uitgelegd waarom de websites niet langer in de lucht zijn.

Enkele van deze 600 domeinnamen hebben al eieren voor hun geld gekozen en zelf de website offline gehaald of doorverwezen naar Chanel. De partijen die aan deze uitspraak moeten voldoen hebben tot op heden nog niet gereageerd maar de kans is groot dat zij in beroep gaan tegen deze uitspraak. Wanneer de rechtszaak met alle partijen plaatsvindt en er een definitieve uitspraak volgt is nog onduidelijk.