2min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Waar harde schijven op dit moment bijna goud waard zijn is werkgeheugen al maanden voor een appel en een ei te krijgen. Deze trend lijkt zich voorlopig ook nog wel even door te zetten zo blijkt uit gegevens van DRAMeXchange, een onderzoeksbureau van TrendForce.

Met de markt voor PC’s die momenteel in het laagseizoen zit en het extra effect van de overstroming in Thailand waardoor de prijzen van harde schijven explosief zijn gestegen, is de vraag naar werkgeheugen ook laag. Fabrikanten van geheugenchips blijven met immense overschotten zitten. Dit gaf de klanten van deze fabrikanten weer een sterkere positie in de onderhandelingen waardoor de prijzen nog verder zijn gedaald.

Was de ASP (average selling price – gemiddelde verkoopprijs) in mei dit jaar nog 18,75 dollar voor 2GB DDR3-geheugen, op dit moment is dat nog maar 9,50 dollar, een daling van 50 procent. 4GB DDR3 aan chips kost op het moment rond de 17,50 dollar. Veel fabrikanten leveren hun chips nu uit noodzaak ook onder de kostprijs.

Fabrikanten hebben al enkele rigoureuze stappen genomen. Zo zijn de productiecapaciteiten naar beneden geschaald, onder andere door de startwaardes van de wafers te verlagen. ProMos heeft bijvoorbeeld zijn startvolume van 50.000 in juli dit jaar naar 5000 verlaagd. Ook zijn fabrikanten zich gaan richten op andere sectoren.

Ook Elpida en Nanya hebben hun productiecapaciteit aanzienlijk verlaagd, maar het effect hiervan zal pas merkbaar zijn begin 2012.
De fabrikanten hebben een actieve houding richting het 30nm en 20nm productieproces en het laagseizoen is nog steeds van toepassing begin 2012. Er zal dus ook dan nog sprake zijn van flinke overschotten waardoor de prijzen van DRAM tot eind 2011 zullen dalen.

Kingston lijkt enige uitkomst te bieden: dit bedrijf gaat grote overschotten DRAM opkopen van onder andere Elpida en Toshiba. Zo kan Kingston aan de ene kant vrij goedkoop high-end DDR3-modules aanbieden terwijl de twee fabrikanten met aanzienlijk lagere voorraden blijven zitten en zo het fiscale jaar met betere cijfers kunnen afsluiten.

Het is nu een kwestie van afwachten hoe de markt zich evolueert. Ultrabooks en Windows 8 zouden de markt enigszins bij kunnen trekken in 2012. Indien dat niet afdoende is en er alsnog met grote overschotten wordt gewerkt zullen de productiecapaciteiten nog verder naar beneden worden geschaald. Hierdoor ligt het voor de hand dat DRAM-fabrikanten gaan fuseren en dat het een kwestie wordt van het marktmechanisme: de zwakkeren zullen verdwijnen waardoor de prijs wellicht weer aantrekt in de tweede helft van 2012.