1 min

Tags in dit artikel

, ,

Vanaf 1 december kunnen consumenten hun abonnement dat ze hebben afgesloten bij een internet en of telefoonmaatschappij per maand opzeggen. Het stilzwijgend verlengen van contracten is niet langer toegestaan.

Dit is mogelijk gemaakt door de Wet Van Dam. Deze wet houdt in dat contracten van onder andere mobiele telefonie, webhosting en domeinnamen niet langer stilzwijgend verlengt mogen worden voor een langere periode. De Wet Van Dam is een wetsvoorstel uit 2006 die als doel heeft te voorkomen dat consumenten tegen hun zin in vastzitten aan een verlenging van een contract.

Niet alleen internetdiensten vallen onder de Wet Van Dam. Ook je abonnement op een tijdschrift, krant of sportschool mag niet langer automatisch met een jaar verlengt worden. Je kan nu dus eindelijk af van die computertijdschrift-abonnementen, aangezien ze deze niet langer per jaar mogen verlengen en je vervolgens weer vergeet op te zeggen.

De consument heeft het recht om een abonnement op te zeggen met een opzegtermijn van één maand. Dit hoeft geen kalendermaand te zijn: opzegging op 10 januari gaat op 10 februari in. Ook mag men opzeggen op dezelfde manier als men een abonnement is aangegaan. Heb je je abonnement online afgesloten dan mag je deze ook online (per e-mail) opzeggen. Waarmee het versturen van dure aangetekende brieven tot het verleden hoort. Voor bedrijven is er slecht nieuws, zij vallen niet onder deze wet en mogen nog gewoon per jaar verlengt worden.