2min

Indonesië dreigt met een blokkade op de Blackberry Messenger-dienst van Research in Motion. Volgens de overheid van Indonesië zou de veiligheid van de gebruikers niet meer gegarandeerd kunnen worden.

Research in Motion heeft namelijk besloten om de servers voor de Blackberry Messenger diensten die Azië bedienen in Singapore te plaatsen. Echter zou de Indonesische overheid graag deze servers in eigen land willen zien in plaats van in Singapore, op die manier kan de Indonesische overheid namelijk de data ook onderscheppen. Volgens het Indonesische Agentschap voor Regulering van Telecommunicatie BRTI zou Indonesië voorrang hebben omdat verreweg de meeste Blackberry-gebruikers in Zuidoost-Azie wonen.

Volgens een woordvoerder van dit zelfde agentschap "verleent RIM niet voldoende medewerking en is het mogelijk dat we de Blackberry Internet Service spoedig moeten blokkeren". Indonesië wil zelf de controle op alle verstuurde en ontvangen data uitvoeren en kan dit niet doen wanneer de servers niet in Indonesië worden geplaatst. Het BRTI claimt nu niet de veiligheid te kunnen garanderen en raadt gebruikers aan om voorlopig voorzichtig te zijn met het gebruik van de diensten.

Indonesië heeft Research in Motion een ultimatum gesteld wat eindigt op 31 december. Wanneer RIM dan nog geen verandering in de zaak heeft aangebracht zullen de diensten worden afgesloten. In een officiële verklaring heeft RIM echter laten weten dat zij niet op de hoogte zijn van nieuwe specifieke eisen ondanks een nauwe samenwerking met de autoriteiten van Indonesië. De fabrikant laat dan ook weten dat zij verrast zijn door de opmerkingen van BRTI in de media.

RIM heeft het al vaker aan de stok gehad met overheden die niet blij zijn dat ze geen inzicht hebben in de data van de Blackberry Messenger dienst. Zo heeft India al verschillende keren gedreigd met een afsluiting en ook de Arabische Emiraten deden dit al eens. Uiteindelijk is het keer op keer niet zover gekomen maar of deze landen nu wel inzicht hebben in de data is nog steeds onduidelijk.