2min

Google lijkt toch zijn zin te krijgen van het kabinet. Staatssecretaris Fred Teeven, van Veiligheid en Justitie, heeft in een brief aan de kamer laten weten dat het kabinet niet voornemens is om Google harder aan te pakken bij het verzamelen van gegevens van WiFi-routers.

Teeven geeft in de brief aan geen mogelijkheden te zien om Google aan te pakken. De Kamer had gevraagd om strengere maatregelen aangezien Google nu ongevraagd de namen, MAC-adressen en locatie van WiFi-routers in kaart brengt. Google doet dit om beter in staat te zijn locatiegebaseerde diensten aan te bieden. Wel biedt Google op aandringen van de Nederlandse overheid inmiddels de mogelijkheid dat je kan aangeven dat Google je gegevens niet mag gebruiken, een zogenaamde opt-out. De Kamer wilde het systeem omdraaien dat je specifiek moet aangeven dat Google je gegevens mag gebruiken (opt-in).

Google had in een reactie al laten weten dat het met een opt-in systeem onmogelijk wordt om locatiegebaseerde diensten aan te bieden.

Het voorstel van de Kamer is volgens Teeven hoogstwaarschijnlijk ook in strijd met het Europees recht en is vanuit economisch standpunt ook niet erg verstandig.

De oorzaak van deze hele discussie ligt echter ook bij Google. Het bedrijf kwam eerder in opspraak toen bleek dat het behalve de gegevens van WiFi-routers ook data had onderschept die werd verzonden over deze netwerken. Deze opgevangen data zit echter vol met gevoelige informatie, Google heeft laten weten dat dit nooit de bedoeling was en dat de data inmiddels is vernietigd.