1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het U.S. Patent and Trademark Ofice heeft bekendgemaakt dat Apple een patent heeft aangevraagd op gezichtsherkenning. Apple meent dat hun techniek anders is dan wat er momenteel al bestaat op dit gebied.

Apple meent dat het gaat om laagdrempelige gezichtsherkenning waarvoor weinig rekenkracht nodig zal zijn, ook zal de techniek bruikbaar zijn onder uiteenlopende lichtomstandigheden, aldus Apple. Apple meent dat concurrerende gezichtsherkenningstechnieken veel minder laagdrempelig zijn en bijvoorbeeld niet op een smartphone kunnen draaien omdat ze meer rekenkracht vereisen.

Hoewel Apple er niet helemaal duidelijk over is, lijkt het aannemelijk dat Apple de afbeeldingen die met een mobiel apparaat worden gemaakt doorstuurt naar de servers van Apple om ze daar met een database te vergelijken. Over het nut van het toepassen van de gezichtsherkenning laat Apple zich niet uit. Waarschijnlijk zal de techniek gebruikt worden om onderscheid te maken tussen verschillende gebruikers van hetzelfde apparaat. Wanneer de gebruiker herkend is kunnen er automatisch instellingen van de gebruiker worden geactiveerd. De toepassing zal na verwachting niet worden gebruikt voor de beveiliging van de iPhone of de iPad. Deze laagdrempelige oplossingen zijn daarvoor niet geschikt.

De Galaxy Nexus die met Android 4.0 wel beschikt over een laagdrempelige gezichtsherkenningsbeveiliging, bleek gemakkelijk te omzeilen door een foto van de eigenaar het toestel voor de camera te houden. Google waarschuwt ook dat gezichtsherkenning een minder betrouwbare beveiligingsmethode is dan een pincode of wachtwoord.