2min

Tags in dit artikel

, ,

Jerry Yang, de oprichter en oud-topman van internetbedrijf Yahoo, heeft kenbaar gemaakt dat hij opstapt als bestuurslid. Aandeelhouders hadden daarom gevraagd omdat hij een ineffectieve persoonlijke visie zou najagen en investeringsdeals zou beletten die in het belang van het bedrijf waren.

Opvallend is het moment dat hij zijn vertrekt aankondigt: twee weken na de benoeming van Yahoo’s nieuwe CEO Scott Thompson. Hij volgt de in september 2011 ontslagen Carol Batz op als topman.

Yang staat al enige tijd onder vuur bij de aandeelhouders voor zijn doen en laten bij Yahoo. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de overnamedeal tussen Yahoo en Microsoft in 2008. Het computer- en softwarebedrijf bood destijds 47 miljard dollar om het internetbedrijf over te nemen, maar ging uiteindelijk niet door omdat Yahoo het aan de lage kant vond.

Momenteel zijn er diverse kandidaten die een overnamebod voorbereiden op Yahoo. Onder meer het Chinese Alibaba Group, die tevens grootaandeelhouder is, zou een bod voorbereiden, evenals Microsoft, Silver Lake en Digital Sky Technologies. Twee weken geleden nog beweerde Yang dat het bedrijf niet te koop staat, een mening die hij al menigmaal in het verleden heeft verkondigd.

Wat Yang nu gaat doen of waarom hij vertrekt heeft Yahoo niet kenbaar gemaakt. Volgens de officiële lezing om "andere belangen buiten Yahoo" na te volgen, maar het is aannemelijk dat aandeelhouders en het bestuur grote druk hebben uitgeoefend op zijn vertrek. Nu hij weg is, is de kans groot dat het bedrijf binnenkort onder de hamer zal gaan.

Yang richtte in 1995 Yahoo op. Sindsdien is hij lid van de raad van bestuur. Tussen 2007 en 2009 was hij CEO van het internetbedrijf.