2min

Tags in dit artikel

, , , ,

In navolging van Twitter gaat ook Google de content van zijn blogs in bepaalde delen van de wereld censureren. Zodoende kan het internetbedrijf bepaalde content verwijderen dat in sommige landen verboden is. Bloggers die elders wonen kunnen de ‘verboden’ content zonder enige problemen blijven inzien.

Door gebruik te maken van landspecifieke domeinen zoals .nl of .de, wil Google voorkomen dat het noodgedwongen bepaalde content van bloggers moet verwijderen. Het internetbedrijf zegt dat het hiertoe verplicht wordt. Sommige landen kennen volgens Google wettelijk bepalingen om blogs offline te halen. Om ervoor te zorgen dat ook niet de rest van de wereldwijde blogcommunity hierdoor gedupeerd wordt, zegt het internetbedrijf op deze manier te werk te gaan.

"Door over te schakelen op lokale domeinen kunnen we de vrijheid van meningsuiting en verantwoorde publicatie blijven steunen", aldus Google. "Terwijl we tegelijkertijd grotere flexibiliteit hebben om te voldoen aan valide verzoeken tot verwijdering in bepaalde landen. Door gebruik te maken van ccTLDs [country code Top Level Domain] kunnen we content verwijderen op landenbasis, dat beperkt de impact tot een klein deel van de lezers."

In feite zegt Google dus dat het op deze manier opkomt voor de vrijheid op internet. Eenzelfde mening verkondigde Twitter CEO Dick Costolo eerder deze week. Het sociale platform kondigde eind vorige week aan dat het tweets van sommige gebruikers in bepaalde landen zal gaan censureren. Tegelijkertijd kunnen twitteraars uit andere landen wel gewoon de berichten van deze persoon blijven lezen.

Van censuur wil Costolo niets weten. Door het toepassen van geografische filters garandeert het bedrijf internetvrijheid. Als er voorheen een tweet verwijderd moest worden, had deze maatregel wereldwijd effect omdat niemand langer het bericht kon nalezen. Door de nieuwe maatregelen kunnen followers wereldwijd nog steeds op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de twitteraar die zij volgen. "Het is een puur reactieve mogelijkheid. We willen Twitter zo transparant mogelijk leiden", aldus de CEO.