2min

Het vierde en laatste kwartaal van 2011 bracht niet veel goeds voor Zynga. De spelletjesmaker moest een verlies van 435 miljoen dollar in haar boeken noteren.

Het is de eerste keer dat Zynga haar kwartaalcijfers presenteert sinds de beursgang, medio december. Het bedrijf kon niet anders dan het slechte nieuws mededelen dat het een nettoverlies heeft geleden van 435 miljoen dollar. Een jaar eerder geleden wist Zynga nog een bescheiden winst te boeken van 42 miljoen dollar.

Gelukkig is er ook positief nieuws. De omzet steeg met bijna 60 procent tot 311 miljoen dollar. Dat is beter dan analisten vooraf hadden voorspeld: zij gingen ervan uit dat Zynga niet meer dan 302 miljoen dollar aan omzet zou genereren.

Half december 2011 stapte Zynga naar de beurs. Al snel bleek dat de beursgang geen groot succes was. De eerste dag wilde Zynga een bedrag van één miljard dollar ophalen door 100 miljoen aandelen van 10 dollar per stuk te verkopen. Daar slaagde het bedrijf niet in doordat de aandelen aan het einde van de dag 5 procent van hun waarde hadden verloren. Ook de tweede dag daalde de koers met 5 procent.

Dit scenario hadden analisten al zien aankomen. Zynga heeft weliswaar een aantal succesvolle games op haar naam staan, maar alle opvolgers die het bedrijf presenteerde zijn lang niet zo succesvol gebleken als FarmVille. Tevens is het bedrijf te afhankelijk van Facebook. En ten slotte kunnen game-ontwikkelaars van andere platforms met een goede marketingcampagne vrij eenvoudig de populariteit van Zynga’s games onderuit halen.

Om het drama compleet te maken werd Zynga onlangs door haar concurrent Buffalo Studios beticht van plagiaat, wat overigens niet de eerste keer was. CEO Mark Pincus weerlegde alle kritiek en stelde dat het bedrijf zich heeft laten inspireren door haar voorgangers. "De kracht ligt niet in het ontwikkelen van nieuwe concepten, maar in het perfectioneren van bestaande titels en daar social games van maken", aldus Pincus.