2min

Vandaag heeft Techzine de hand weten te leggen op documenten waaruit blijkt dat Anonymous voornemens is om het hele internet plat te leggen op 31 maart. Anonymous wil dit doen door de 13 essentiële DNS-rootservers plat te leggen. Anonymous noemt deze actie Operation Total Blackout.

Anonymous stelt dat Operation Total Blackout een protest is tegen SOPA, de financiële mensen van Wall Street en onverantwoordelijke politieke leiders. Als het Anonymous inderdaad lukt om het internet wereldwijd plat te leggen dan zal de schade niet te overzien zijn. De wereld kan simpelweg niet meer zonder het internet, aangezien de hele economie daar inmiddels op draait. Nu valt 31 maart op zaterdag. Een beetje een vreemde keuze aangezien de mensen van Wall Street er dan weinig last van zullen hebben: op zaterdag wordt er namelijk niet gehandeld op de beurs.

De dertien DNS-rootservers van het internet zetten een domeinnaam om naar een IP-adres. Elke keer als je een website bezoekt wordt de domeinnaam, bijvoorbeeld Techzine.nl, omgezet in een IP-adres, 85.17.70.220. Alle apparaten verbonden met het internet maken uiteindelijk verbinding via deze IP-adressen. Dit gebeurt echter geheel op de achtergrond en hier merk je in principe niets van.

Deze dertien DNS-rootservers verzorgen het omzetten van domeinnamen naar IP-adressen op het allerhoogste niveau. Deze rootservers zorgen ervoor dat er extensies, zoals .com, .net, .org, .eu .nl, etc. bestaan. Onder de rootservers hangen nog vele tienduizenden, zo niet honderdduizenden, andere DNS-servers om alle internetgebruikers snel het juiste IP-adres te geven. Alleen deze zijn uiteindelijk allemaal afhankelijk van de DNS-rootservers. Ze gebruiken weliswaar een cache zodat ze snel kunnen werken, maar bijna alle DNS-servers gebruiken een cache van hooguit enkele uren. Dit om ervoor te zorgen dat websites bereikbaar blijven mochten ze toevallig verhuizen naar een andere locatie en IP-adres.

Anonymous heeft in het verleden al veel verschillende grote partijen offline gekregen. Partijen als PayPal, PlayStation Network, Visa en Mastercard zijn in het verleden al offline gehaald door Anonymous. Allemaal partijen die over een flinke capaciteit beschikken.

De capaciteit van het aantal DNS-rootservers is inmiddels al meerdere malen uitgebreid om ervoor te zorgen dat ze niet allemaal offline gehaald kunnen worden. Op dit moment zijn er dus 13, hoewel we mogen aannemen dat al deze knooppunten over een flinke capaciteit beschikken moet ook Anonymous niet onderschat worden.