2min

Hewlett-Packard (HP) is hard onderuit gegaan in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar. Dit blijkt uit de cijfers die de fabrikant donderdag presenteerden. De fabrikant moest noodlijdend toezien hoe de verkoop van consumenten pc’s terugliep met maar liefst 25 procent.

Naast de teruglopende verkoop van consumenten pc’s liepen ook andere verkopen terug, zoals die van printers. Dit zorgde ervoor dat HP het op veel fronten zwaar te verduren heeft. Alles bij elkaar moest de fabrikant toezien hoe de nettowinst daalde met bijna 44 procent, maar het bedrijf draait wel nog steeds winst.

De nettowinst bleef steken op 1,1 miljard euro. Ook de omzet daalde met zeven procent tot 22,65 miljard euro. Het gaat hierbij om de maanden november, december en januari. Hierin zijn dus ook de verkopen van de feestdagen meegenomen, hierdoor zou het volgende kwartaal weleens nog slechter kunnen uitpakken voor HP. Desondanks blijft HP het grootste technologiebedrijf wanneer we kijken naar de omzet.

Volgens Meg Whitman, CEO bij HP, zijn deze tegenvallende cijfers geen wonder wanneer je kijkt naar de ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt. De CEO vraagt aandeelhouders dan ook om geduld. Volgens Whitman kosten deze ontwikkelingen namelijk flink wat tijd om op te lossen.

Hiermee doelt Whitman op de keuzes van voorganger Leo Apotheker. Apotheker stond voor de komst van Whitman nog geen jaar aan het roer van HP maar wist wel een hoop onrust te creëren. Hij probeerde van HP een softwarebedrijf te maken en wilde zelfs de pc-divisie verkopen. Whitman heeft die beslissing teruggedraaid en lijkt HP succesvol te willen maken met zowel hardware als software. Ze waarschuwt echter wel dat het nog minstens twee tot vijf jaar kan duren voordat HP weer echt succesvol is.