2min

Tags in dit artikel

, ,

Philips heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie om de haar noodlijdende televisie-tak te verkopen. Het Taiwanese bedrijf TPV Technology zal de tv-tak overnemen, Philips houdt een belang van 30 procent.

Volgens de Europese Unie is er weinig overlap tussen de activiteiten van Philips en TPV, waardoor er na de overname nog voldoende concurrentie over blijft. De aandeelhouders van TPV hadden al reeds instemming verleend en Philips kondigde de joint venture met TPV in april 2011 al aan. Het duurde echter lang voordat de bedrijven het op alle punten eens waren.

In de nieuwe situatie houdt Philips een belang van 30 procent en de merknaam Philips blijft nog tenminste vijf jaar bestaan. Philips zal vanaf 2013 royalties ontvangen voor het gebruik van de naam Philips op de televisies.

De reden voor de verkoop van de tv-tak is dat deze simpelweg niet winstgevend is. Philips moet er al jaren geld op toeleggen en daarom besloot het de tv-tak te verkopen. Philips had nog de hoop in 2010 winstgevend te zijn met haar televisies maar tegenvallende verkoopcijfers tijdens het WK zorgde voor een verlies van 272 miljoen euro.

Onduidelijk is nog wat de plannen zijn van TPV Technologie, ze zullen in elk geval als doel hebben om de tak winstgevend te krijgen. De afgelopen jaren werden alle Philips televisies voorzien van LCD-schermen van Sharp, mogelijk dat TPV Technology hier vanaf ziet. Ook zullen de Smart TV oplossingen steeds belangrijker gaan worden, mogelijk kan het bedrijf zich hierin nog verder onderscheiden.