1 min

De Verenigde Staten, Europa en Japan zijn naar de Wereldhandelsorganisatie gestapt vanwege het monopolie dat China steeds verder uitbreidt over de markt voor zeldzame metalen. Er is een klacht ingediend tegen China, waarin wordt gesteld dat het land restricties op de export legt terwijl het Chinese bedrijven juist bevoordeelt.

De zeldzame metalen zijn van vitaal belang voor de productie van technische producten en consumentenelektronica. Bedrijven die van oorsprong niet Chinees zijn, zouden een hoger bedrag voor de zeldzame metalen moeten betalen dan de in China gevestigde bedrijven. Voor de handel van zeldzame metalen is een verdrag opgesteld dat ook door China ondertekend is. Onder dit verdrag vallen zeventien verschillende elementen met unieke magnetische en fosforische eigenschappen.

China is verantwoordelijk voor 95 procent van de wereldproductie van de zeldzame metalen, hoewel het land naar schatting de beschikking heeft over ongeveer een derde van de mondiale voorraden. Door de goedkope arbeiders en slechte milieuregels kan China de metalen echter makkelijker delven dan anderen.

De aanklagende partijen willen graag een ontmoeting hebben met China bij de Wereldhandelsorganisatie om het probleem op te lossen. De Chinese regering heeft echter al aangegeven dat het haar standpunt zal verdedigen. Als de partijen niet tot een oplossing kunnen komen, zal de Wereldhandelsorganisatie in moeten grijpen.