2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Tim Cook, de CEO van Apple, is op bezoek in China om met Chinese overheidsfunctionarissen te praten over de problemen die momenteel spelen tussen het land en Apple. Cook zal de werkomstandigheden in de Chinese fabrieken en het verkoopverbod van de iPad ter sprake brengen.

Dat meldt internationaal persbureau Reuters. Het is Cooks eerste bezoek aan het land sinds zijn aantreden als CEO in augustus vorig jaar. Een woordvoerster Apple China bevestigt het bezoek van Cook en benadrukt het belang ervan. "China is een belangrijke groeimarkt voor ons en we kijken er naar uit om nog meer te investeren in de toekomst", aldus de zegsvrouw. Ze wilde niets kwijt over de agenda van de voorman van Apple.

China is de op-één-na grootste afzetmarkt voor Apple. Het afgelopen jaar had Apple driekwart van de tabletmarkt in China in handen. Het Amerikaanse technologiebedrijf dreigt in de problemen te komen nu Proview de juridische inspanningen tegen de merknaam iPad steeds verder opvoert. Een Chinese rechtbank stelde vorig jaar vast dat de merknaam iPad berust bij Proview. Daarop besloten Chinese autoriteiten om de iPads uit de winkel te verwijderen. Proview eiste zelfs een import- en expertverbod van de iPad, maar de Chinese autoriteiten gaven aan dat dit een stap te ver ging voor hen. Apple voelt nog steeds de hete adem van Proview in zijn nek nu het bedrijf onlangs ook in Amerika naar de rechter is gestapt.

Apple heeft de nieuwe iPad nog niet gelanceerd in China. Deze nieuwe tablet gaan voor woekerprijzen over de toonbank. Smokkelaars bieden de nieuwe iPad aan voor bedragen die uiteenlopen van 600 dollar tot meer dan 1000 dollar voor de goedkoopste versie. Tim Cook hoopt met het bezoek de zaken weer recht te kunnen trekken met de Chinezen.

Apple raakte onlangs ook al in opspraak toen diverse media over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Chinese fabrieken van Apples toeleveranciers schreven. Om de geruchten de kop in te drukken besloot Cook om de Fair Labour Association (FLA) onderzoek te laten verrichten. Aanvankelijk zei de organisatie dat de arbeidsomstandigheden "beter dan gemiddeld" waren, maar kwam daar later op terug door te zeggen dat er wel degelijk problemen zijn op de werkvloer. Een van de resultaten van het onderzoek is dat de medewerkers van de Foxconn-fabriek een salarisverhoging hebben gekregen.