1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het "Pull to refresh" patent zie je in meerdere applicaties op iOS en Android terug. Echter is dit niet zonder gevaar, deze techniek is namelijk gepatenteerd en in handen gekomen van Twitter. Mede hierdoor zullen andere bedrijven mogelijk ervoor kiezen om de techniek niet te gebruiken.

In 2010 is er een patent ingediend op deze techniek door Loren Brichter. Deze man is de oprichter van Tweetie. Dit bedrijf werd in april 2010 overgenomen door Twitter waardoor het patent nu in handen is gekomen van Twitter. Het patent kent de titel "User Interface Mechanics" en beschrijft hoe een pagina kan worden herladen door een neerwaartse sleepbeweging te maken.

iOS kent verschillende zeer makkelijke gebaren waarmee het mobiele platform te besturen is, echter niet deze toch wel bekende techniek. Mogelijk heeft Apple ervoor gekozen deze niet te gebruiken vanwege het patent. Het pull to refresh gebaar zien we wel terug in Tweetbot, Sparrow en zelfs de Facebook-app maar dus niet in iOS.

Twitter heeft tot op heden nooit echt moeilijk gedaan over patenten en draagt ook veel bij aan de open source community. Men verwacht dan ook niet dat Twitter jacht zal gaan maken op alle applicaties die het patent gebruiken. Volgens Brichter zou het patent ook niet in zijn gediend met als hoofdreden het voorkomen van gebruik door anderen.