2min

Tags in dit artikel

, , ,

Gisteren berichtte Techzine dat Google een boete van 25.000 dollar opgelegd heeft gekregen van de Federal Communications Commission (FCC) voor het moedwillig dwarsbomen en vertragen van het onderzoek naar de verzameling van WiFi-gegevens bij het maken van foto’s voor Street View. Het is aannemelijk dat Google volgende maand een tweede boete opgelegd krijgt, maar die zal waarschijnlijk een heel stuk hoger gaan uitvallen.

De Federal Trade Commission (FTC) verricht momenteel een onderzoek naar het omzeilen van de privacyopties van Apple’s webbrowser Safari. Het bleek voor Google en diverse andere advertentiebedrijven kinderlijk eenvoudig om via een trucje het surfgedrag en de surfactiviteiten van Safari-gebruikers te monitoren. In een reactie liet Google destijds weten dat het enkel wilde controleren of gebruikers ingelogd waren op Google+, het sociale netwerk van Google. Tevens zegde het bedrijf toe dat het alle cookies uit de Safari-browser ging verwijderen.

De FTC zal haar onderzoek binnen nu en 30 dagen afronden. De kans is groot dat de handelswaakhond Google op de vingers zal tikken voor haar handelswijze in deze kwestie. Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover Mercury News. De boete zou weleens kunnen oplopen tot 16.000 dollar per overtreding. Het boetebedrag per overtreding ligt zo hoog, omdat Google in 2010 een overeenkomst ondertekende met de FTC. Dat jaar klaagden veel Gmail-gebruikers dat Google Buzz hen automatisch aanmeldde zonder dat zij daarvoor toestemming hadden gegeven.

De FTC probeert volgens de anonieme bronnen te achterhalen hoeveel gebruikers gedupeerd zijn door de omzeilpraktijken van Google. Volgens hen zou dat wel eens in de miljoenen gebruikers kunnen lopen. Google laat in een reactie weten volledig te zullen meewerken aan het onderzoek.