2min

Sir Tim Berners-Lee, de man achter het huidige internet, heeft heftige kritiek op het voornemen van de Britse regering om het internet en digitale communicatie te monitoren. Deze maatregelen zijn volgens hem "gevaarlijk" en moeten onmiddellijk losgelaten worden.

Begin deze maand maakte de Britse regering bekend dat het plannen heeft om het monitoren van e-mails en social media in de toekomst mogelijk te maken. Met de beoogde wetgeving moeten politie en andere veiligheidsdiensten kunnen nagaan met welke personen en wanneer een verdachte contact heeft gezocht. De regering benadrukte dat het niet de bedoeling dat zij de inhoud van de berichten als bewijsmateriaal gebruiken.

In een reactie zei de regering: "Het is van groot belang dat de politie en andere veiligheidsdiensten onder bepaalde omstandigheden communicatiegegevens kunnen opvragen om ernstige misdrijven en terrorisme te onderzoeken. Het is de hoogste tijd dat we maatregelen nemen om de beschikbaarheid van communicatiegegevens te continueren als de technologische mogelijkheden veranderen."

Berners-Lee waarschuwt in zijn rol als overheidsadviseur voor de gevaren van deze plannen. Als opsporings- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden krijgen om digitale communicatie te monitoren, kan dat leiden tot "vernietiging van de mensenrechten". Daarnaast riskeert de regering dat het gevoelige informatie kwetsbaarder wordt voor diefstal en publicatie. Ook de kans is misbruik wordt hierdoor vergroot. "Het is verbazingwekkend hoe veel controle de een heeft over de ander als hij zijn internetactiviteit kan monitoren", aldus Berners-Lee.

Als de overheid het zo belangrijk vindt dat het gevoelige informatie over haar burgers opslaat, dan zou ze een "zeer sterke en onafhankelijk lichaam" in het leven moeten roepen die het gebruik van deze bevoegdheid moet controleren op rechtmatigheid. Omdat de regering nog niet heeft aangekondigd hoe ze de data wil opslaan of een toezichthoudend orgaan in het leven wil roepen, is het verstandiger om de plannen te laten voor wat ze zijn.

Berners-Lee heeft zich in het verleden altijd hard gemaakt voor een open internet, een plek waar iedere gebruiker zeggenschap heeft op de vraag welke persoonlijke informatie internetbedrijven mogen opslaan en welke niet. Persoonlijke controle is volgens de geridderde internetpionier het sleutelwoord.