2min

Tags in dit artikel

, , ,

De website Phoronix is recentelijk op bezoek geweest bij Valve. Aldaar werd de Linux-versie van Steam en de Linux-versie van de Source Engine onthuld.

Het heeft allemaal wat langer geduurd dan verwacht, zo meldt Phoronix. In 2010 werd het al duidelijk dat Valve bezig was met het Linux-platform, maar door een aantal redenen duurde het allemaal langer, met als gevolg dat velen dachten dat Valve toch geen aandacht aan Linux besteedde.

Het probleem is dat Valve een ‘platte’ managementstructuur heeft, wat betekent dat iedereen aan wat dan ook mag werken zonder dat ze taken krijgen opgelegd van managers. Dit had als gevolg dat niemand echt hard aan het project werkte, totdat Valves oprichter, Gabe Newell, persoonlijk het project op zich heeft genomen.

Valve richt al zijn werk op Ubuntu. Op dit moment wordt gewerkt aan een Linux-port van Left 4 Dead 2. Er is al aardig wat draaiend, alles zonder Wine of andere nepondersteuning. Left 4 Dead 2 werd gedemonstreerd op Ubuntu 11.10 met een ATI AMD Catalyst Linux-driver. Er zijn plannen om alle gamelibrary’s naar Linux te brengen en om gamedevelopers aan te sporen om hun games naar Linux over te zetten.

Gabe Newell is erg enthousiast over Linux en een stuk minder te spreken over Windows 8 en de toekomst van Microsoft. Phoronix meldt dat de plannen van Valve erg interessant zijn en dat het bedrijf het Linux-platform erg goed gaat ondersteunen, zelfs al wordt maar een gedeelte van de plannen uitgevoerd.

Helaas is er nog geen lanceerdatum aangekondigd, maar we zouden iets kunnen verwachten in de komende maanden, zo meldt de website.