1 min

TomTom heeft onverwachts een verlies van twee miljoen euro geleden in het eerste kwartaal van 2011. Dit blijkt uit de cijfers die het bedrijf deze week presenteerde. De schrikkeljaar-bug heeft volgens TomTom zijn indruk achtergelaten in de kwartaalcijfers.

Door een fout in de software van de navigatiesystemen werkte een deel van de apparaten niet meer correct na 31 maart. We hadden dit jaar te maken met een schrikkeljaar en in de software van TomTom zou hier geen rekening mee gehouden zijn. Dit leverde de nodige problemen op voor TomTom. Als gevolg daarvan kwam de brutomarge van het bedrijf in het eerste kwartaal niet op 55 procent, maar bleef deze hangen op 49 procent.

Door de financieel onzekere tijden en een krimpende markt daalde ook de omzet voor TomTom met twaalf procent. In het eerste kwartaal van 2012 behaalde TomTom hierdoor een omzet van 233 miljoen euro. Ondanks de tegenvallende resultaten in het eerste kwartaal van 2012 stelt de fabrikant haar verwachtingen voor aankomend jaar niet bij. Volgens topman Harold Goddijn zouden de komende tijd juist de eerste positieve resulaten van de reorganisatie van afgelopen jaar aan het licht moeten komen.