2min

Tags in dit artikel

, ,

Volgens de United States Trade Representative (USTR) zijn er wereldwijd te veel landen die te weinig doen om piraterij binnen de eigen landsgrenzen aan te pakken. Sterker nog, de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger stelt dat sommige landen piraterij zelfs bevorderen.

Ieder jaar stelt deze vertegenwoordiger een lijst samen met landen die in zijn ogen te weinig doen om de handel in illegale producten tegen te gaan. Landen als China, Indonesië, Pakistan, Rusland en Thailand staan hoog op deze zogeheten Watch List, maar ook diverse Europese landen hebben een plekje op deze lijst.

Onder meer Noorwegen, Finland, Italië, Griekenland en Turkije doen volgens de vertegenwoordiger te weinig om piraterij te bestrijden. Spanje en Zweden zijn van de Watch List verdwenen, omdat ze onder druk van Amerika wetgeving hebben geïmplementeerd die overtreders zware straffen oplegt. Daarnaast krijgt Zweden een pluim voor de bestrijding van de torrentwebsite The Pirate Bay, al blijft het land vooralsnog wel op de lijst staan.

Nederland staat niet op deze Watch List, hoewel de Tweede Kamer begin dit jaar nog het ergste vreesde. Onlangs tekende minister Opstelten van Veiligheid en Justitie een bilateraal verdrag met de Verenigde Staten om cybercriminaliteit gezamenlijk aan te pakken. Wel is de bewindspersoon van mening dat er nieuwe regels nodig zijn om cybercriminaliteit effectief aan te pakken. Tot deze regels zijn geïntroduceerd, volstaan echter de huidige regels. Begin dit jaar opende Opstelten het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), dat als doel heeft om Nederland weerbaarder te maken tegen aanvallen van hackers, cybercriminelen en andere kwaadwillenden.