2min

Na het succes in Duitsland van afgelopen zondag denkt de Nederlandse tak van de Piratenartij een politieke machtsfactor te kunnen vormen in ons land. "We denken twee tot drie zetels te kunnen halen."

Dat zegt woordvoerder van de Nederlandse Piratenpartij Dirk Poot tegen De Volkskrant. Volgens de woordvoerder is nu het geschikte moment om door te breken in de Nederlandse politiek. "2012 is internationaal het jaar dat veel mensen zich realiseren hoe belangrijk internetvrijheid is. Dat zag je met de Amerikaanse opstand tegen de strenge internetwetgeving onder de noemer SOPA en in Europa tegen ACTA. Als dit soort wetten nu niet worden tegengegaan, is het echt te laat en wordt het internet een gesloten bastion", aldus Poot.

De Piratenpartij is een initiatief dat in Zweden is ontstaan en naar verschillende Europese landen is overgesprongen. Naast Zweden is de partij ook actief in onder meer Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland. In het laatstgenoemde land wist de partij bij de laatste deelstaatverkiezingen in Noord-Rijnland-Westfalen 7 procent van de stemmen te winnen. De Piratenpartij heeft zelfs een partijlid die tot burgemeester is benoemd in het dorpje Eixen.

Door het organiseren van een aantal kroegmeetings wil de Piratenpartij haar verkiezingsprogramma onder de aandacht brengen bij kiezers en hen overhalen om op de Piratenpartij te stemmen. Belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma zijn het garanderen van internetvrijheid, het waarborgen van internetprivacy en het tegenhouden van het downloadverbod. Over andere politieke kwesties wil de partij een systeem van permanente ledeninspraak introduceren. "Zo kunnen we ons partijprogramma aanpassen op de huidige situatie. Een in cement gegoten verkiezingsprogramma is vaak na een jaar alweer achterhaald", zo laat woordvoerder Poot weten.