1 min

Twitter heeft meer inzicht gegeven omtrent het opvragen van personenegegevens door overheden. Twitter liet zich hiervoor inspireren door Google en hoopt zo haar gebruikers meer duidelijkheid te verschaffen omtrent het verschaffen, verwijderen en wijzigen van content.

Het is de eerste keer dat Twitter naar buiten komt met een zogeheten Transparency Report. De microblogdienst liet zich hiervoor inspireren door Google en hoopt op deze manier meer licht te kunnen schijnen over het aantal verzoeken wat overheden indienen wegens geplaatste content op de dienst. Het rapport geeft daarnaast ook informatie over welke acties Twitter heeft genomen bij het verzoek.

Twitter wil innoveren op een manier waarop de dienst haar trots maakt. Hier horen veel regels, voorwaarden en moeilijke beslissingen bij. Echter hebben al deze keuzes, regels en voorwaarden wel een functie. Zo heeft Twitter bijvoorbeeld al enige tijd een regel in werking die gebruikers op de hoogte stelt wanneer zijn of haar gegevens op worden gevraagd. Op deze manier maakt Twitter haar gebruikers bewuster en blijft de dienst transparant. Dit eerste raport zou daar ook aan bij moeten dragen.

In onderstaande tabellen is duidelijk te zien hoeveel keer overheden informatie opvroegen en hoe vaak de informatie ook daadwerkelijk is doorgespeeld. Daarnaast geven de tabellen ook inzicht in het aantal verwijderde accounts en aantal meldingen van schending van auteursrecht.