2min

Rechter David Harvey heeft zich teruggetrokken uit de MegaUpload-zaak. Reden hiervoor zijn uitspraken die Harvey deed tijdens een internationale conferentie eerder deze week. Harvey heeft zelf de keuze gemaakt om zich terug te trekken uit de MegaUpload-zaak. Een van de beslissingen die de rechter zou gaan nemen is of Kim DotCom uitgeleverd moet worden aan de Verenigde Staten.

Harvey deed een uitspraak op een internationale conferentie eerder deze week die vervolgens door verschillende Amerikaanse media werd opgepikt waardoor Harvey negatief in het nieuws kwam. De conferentie ging over de Trans-Pacific Partnership. Dit is een samenwerking tussen onder meer Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten om bepaalde wetgevingen gelijk te trekken. In dit geval probeerde de VS af te dwingen dat regiosloten op dvd’s illegaal worden in Nieuw-Zeeland. Als Nieuw-Zeeland hier in mee gaat dan wordt het onmogelijk voor inwoners van Nieuw-Zeeland om dvd’s uit de Verenigde Staten te importeren en te bekijken.

Harvey is duidelijk tegen het illegaal maken van regiosloten en de rechter nam dan ook geen blad voor de mond. De rechter uitte zijn mening en noemde hierin als grapje de Verenigde Staten de vijand. "We have met the enemy and he is US", waarbij US in dit geval slaat op de United States. De uitspraak is vervolgens door zoveel media opgepakt dat de objectiviteit van de rechter door deze uitspraak in twijfel werd getrokken. Harvey zach zich hierdoor genoodzaakt zich terug te trekken uit de MegaUpload-zaak omdat de Verenigde Staten hier nauw bij betrokken is. Harvey zal worden vervangen door Nevin Dawson.