2min

Microsoft heeft laten weten dat het toch standaard Do not Track in Internet Explorer 10 in zal schakelen. Dit meldt het bedrijf in een blogpost.

Chief privacy officer Brendon Lynch laat weten dat gebruikers die Windows 8 installeren geïnformeerd worden over de Do Not Track-functionaliteit. Gebruikers die kiezen voor de standaardinstellingen in Windows 8 zullen Do Not Track krijgen ingeschakeld, gebruikers die kiezen voor de aangepaste instellingen zullen de mogelijkheid hebben om de optie uit te schakelen.

De functie laat online adverteerders weten dat de gebruiker niet op het internet gevolgd wil worden, zodat er geen gepersonaliseerde advertenties op basis van bezochte websites worden getoond. Dit informeren gebeurt met een HTTP-header genaamd DNT die naar elke webserver verzonden wordt.

Het probleem met Do Not Track is dat de headers op zichzelf niets doen: de adverteerder moet de keuze van de gebruiker respecteren. Dit is problematisch, omdat de adverteerder het liefst iedereen online volgt zodat advertenties voor alle bezoekers gepersonaliseerd zijn en er dus een grotere kans is dat een bezoeker op een advertentie klikt.

Toch gingen de adverteerders met Do Not Track van Microsoft en de oplossingen van andere aanbieders akkoord, waarschijnlijk om regulatie van de overheid te voorkomen.

Microsoft liet in juni al weten dat het graag Do Not Track standaard aan wil hebben in zijn browser. Echter, enkele dagen later al kwam de softwaregigant daarop terug. De adverteerders wilden namelijk dat Do Not Track iets is wat gebruikers zelf in moesten schakelen, omdat ze zich realiseerden dat de meeste gebruikers geen moeite doen om de standaardinstellingen van hun systeem aan te passen en zo dus veel geld zouden mislopen.

Enkele dagen na het plan lanceerde de advertentiegroep al een nieuwe specificatie waarin stond dat de DNT-headers alleen tellen als deze expliciet zijn ingeschakeld door de gebruiker. Browsers die de header dus altijd versturen, worden simpelweg genegeerd.

Microsoft komt nu dus terug op het uitschakelen van DNT. Het bedrijf stelt dat Windows 8 voldoende informatie biedt over de functie en dat, hoewel het standaard is, de gebruiker er wel voldoende over geïnformeerd wordt en ermee akkoord moet gaan, voordat de functie wordt ingeschakeld.

De zet van Microsoft zou de gehele Do Not Track-functie onbruikbaar kunnen maken, omdat de kans bestaat dat adverteerders nu de gehele functie gaan negeren.