2min

De nieuwe CEO van Motorola, Dennis Woodside, heeft in een interview met de New York Times laten weten dat er in totaal zo’n 4000 banen gaan verdwijnen bij Motorola. Dit is het directe gevolg van de overname door Google. Het bedrijf krijgt een nieuwe strategie.

Het gaat in totaal om zo’n 20 procent van alle werknemers van Motorola. Zij hebben gisteren te horen gekregen dat hun baan mogelijk op de tocht staat. Ook gaat Google het aantal kantoren van Motorola wereldwijd flink inperken, een derde van de 94 Motorola kantoren zal worden gesloten. De meeste banen verdwijnen buiten de Verenigde Staten, in totaal verdwijnt een derde van de 4000 banen in de VS de overige ontslagen vinden plaats buiten de VS.

De nieuwe CEO heeft een deel van de nieuwe strategie ook uit de doeken gedaan. Zo gaat Motorola zich terugtrekken uit verliesgevende markten, stopt het met het maken van goedkope smartphones en gaat het zich richten op het maken van slechts een aantal smartphones in plaats van tientallen.

Motorola heeft de laatste jaren veel moeten inleveren en zag partijen als Apple en Samsung steeds groter worden. Het bedrijf wist deze partijen echter niet bij te houden. De vraag is of Motorola onder leiding van Google wel in staat zal zijn om weer mee te gaan doen op de smartphone markt. Het is een zeer concurrerende markt waarin op dit moment 90 procent van de winst naar Apple en Samsung gaan en alle overige partijen het met de overige 10 procent moeten doen. Motorola moet dus echt flink zijn best doen om weer aan te haken.

Google betaalde maar liefst 12,5 miljard dollar voor Motorola Mobility en de voornaamste reden voor deze overname waren de 17.000 patenten die Motorola bezit. Al heeft Google dit nooit echt toegegeven en beweerde Google ook brood te zien in de hardwaretak van Motorola. Een tak die alles behalve winstgevend is.

Hoewel bestaande smartphone fabrikanten als Samsung en HTC ook voordeel hebben bij de overname, doordat Google ze kan helpen met patenten in de vele rechtszaken die momenteel lopen. Is er ook een nadeel, Google kan nu zelf ook smartphones maken en de concurrentie met ze aan gaan. Google heeft altijd gezegd dat het Motorola niet zal voortrekken boven de bestaande partners als het gaat om Android.

Inmiddels gaan er geruchten dat Google bezig zou zijn met een tweede mobiele besturingssysteem dat speciaal voor Motorola telefoons zou worden ontwikkeld. Op deze manier trekt het Motorola niet voor maar kan het zowel de hardware als software ontwikkelen en toch concurreren.