2min

Tags in dit artikel

, ,

Europa is bijna door de IPv4-adressen heen. Hierdoor komt de onvermijdelijke totale overgang naar het nieuwe IPv6-protocol heel dichtbij, wat grote gevolgen kan hebben voor de groei van het internet. De verantwoordelijke voor de uitgave van IP-adressen vindt dat Internet Service Providers (ISP’s) enkel op geld uit waren en denkt dat de overgang daarom niet goed verloopt.

Elke computer communiceert via het internet met een Internet Protocol-adres (IP-adres) om gegevens heen en weer te sturen. Het oude protocol, dat werd ontwikkeld in de jaren ’60 en standaard werd in de jaren ’80, is door de beschikbare 4,2 miljard unieke adressen heen. Voorheen werd nooit voor mogelijk gehouden dat dit ooit zou gebeuren. De enorme groei van het internet vanaf de jaren ’90 heeft hier toch voor gezorgd.

Op dit moment zijn er nog een klein aantal van die adressen over, deze worden niet meer toegewezen tenzij er aan bepaalde eisen wordt voldaan. IPv6, de opvolger van IPv4, heeft een bijna oneindig aantal IP-adressen, namelijk 340 triljoen. Een aantal grotere internetdiensten ondersteunen dit protocol inmiddels wel, maar dit is slechts het topje van de ijsberg.

Europe’s Online Registratie verwacht dan ook dat de overstap naar IPv6 grote gevolgen kan hebben voor de groei van het internet, op korte termijn. Elke ISP die nu aanspraak wil maken op het laatste restant IPv4-adressen zal moeten aantonen dat ze al over aan het stappen zijn naar IPv6 en dan nog zullen ze alsnog maar maximaal 1024-adressen toegedeeld krijgen. Op deze wijze worden ISP’s gedwongen om nieuwe apparatuur aan te schaffen en tegelijkertijd internetgebruikers niet de dupe te laten worden van het trage handelen.

Voorheen gaf Ripe NCC, distributeur van IP-adressen in Europa, per tien dagen ongeveer vier miljoen IP-adressen uit. Axel Pawlik van Ripe NCC is vooral boos op de ISP’s. Zij zouden volgens hem hebben aangestuurd op een bijzonder slechte overgang van IPv4 naar IPv6. In een reactie aan The Huffington Post liet Pawlik weten: "Ze hadden allemaal belangrijke zaken te doen, keer op keer. Zoals het verkrijgen van geld van hun klanten".