1 min

Microsoft heeft nog steeds niet voldaan aan de eis om alle gebruikers van het Windows-platform een keuzescherm voor te schotelen waarin gekozen kan worden uit verschillende webbrowsers. Brussel dreigt nu opnieuw met sancties, als Microsoft niet snel de afspraak uit 2009 nakomt.

In het besturingssysteem Windows 7 had Microsoft een update moeten bieden, waar een keuzemenu gebruikers de mogelijkheid moest geven om te kiezen uit verschillende browsers. Deze update zou al op 7 februari 2011 uitgegeven moeten zijn. Echter, het bedrijf meldt keer op keer te maken te hebben met een technische fout. Inmiddels zijn we een goede anderhalf jaar verder en is het keuzescherm nog altijd niet beschikbaar.

Eurocommissaris Jaoquin Almunia (Concurrentie), die deze technische fout als excuus al meer dan een jaar moet aanhoren, zegt: ”Het is duidelijk dat we opnieuw moeten optreden”.

De Europese Commissie bepaalde dat Microsoft misbruik maakt van de monopoliepositie met het eigen besturingssysteem, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstaat voor andere webbrowsers. Het Amerikaanse bedrijf kreeg in 2008 het ook al aan de stok met Brussel, dit resulteerde in een boete van 899 miljoen euro. Destijds ging het erom dat Microsoft geen productinformatie met de concurrenten gedeeld had.