2min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuw, gratis lettertype moet ervoor zorgen dat mensen met dyslexie beter teksten kunnen lezen.

Het lettertype heet OpenDyslexic en geeft de onderkant van de letters extra gewicht. Dit voorkomt dat lezers die last hebben van dyslexie de letters minder snel omdraaien en omwisselen.

Een recente update van de populaire app Instapaper heeft het lettertype beschikbaar gemaakt voor zijn gebruikers. Daarnaast wordt het lettertype ingebouwd in een tekstverwerker, e-reader en op computers op scholen.

Het project is gestart door Abelardo Gonzalez, een appontwikkelaar uit New Hampshire, die de eerste ontwerpen van het lettertype aan het einde van vorig jaar maakte. Hij vertelt tegenover de BBC: "Ik heb gelijkwaardige lettertypen gezien, maar op dat moment waren deze niet te betalen en dus niet praktisch qua kosten."

"Ik dacht: er zijn andere mensen die graag hetzelfde willen, maar ook dezelfde problemen hebben. Dus ik wilde er een maken die open source is zodat iedereen eraan mee kan helpen en er gebruik van kan maken."

"De reacties zijn geweldig: ik heb mensen gehad die mij e-mailen en laten weten dat ze voor het eerst tekst kunnen lezen zonder dat deze er vreemd uitziet en dat het ook andere symptomen van dyslexie vermindert."

De 28 jaar oude Gonzalez lanceerde OpenWeb, een gratis webbrowser die gebruikmaakt van het lettertype, in de App Store van Apple eerder dit jaar. Vervolgens kreeg hij bericht van verschillende ontwikkelaars die ook graag gebruik wilden maken van zijn lettertype, waaronder Dox on Box (een e-reader voor de iPad) en de makers van Wordsmith, een tekstverwerker voor OS X.

Gebruikers kunnen het lettertype ook op Android installeren, zodat het lettertype bij veel apps gebruikt kan worden. De jailbreakcommunity van iOS is het met hetzelfde bezig.

De belangrijkste stap dat dit lettertype echter mainstream wordt, is toen Instapaper besloot het standaard op te nemen in zijn app. Met die app is het mogelijk om versies van webpagina’s op te slaan zodat deze later offline gelezen kunnen worden. De ontwikkelaars van de app zochten eerder al naar een lettertype tegen dyslexie, maar dat was zonder succes. Toen de ontwikkelaar echter OpenDyslexic ontdekte, voegde hij dit meteen toe.