2min

Vandaag zal in navolging van het Windows 8 besturingssysteem ook het nieuwe besturingssysteem voor Windows Phone officeel gelanceerd worden. Het Windows Phone 8 evenement zal in San Francisco worden gehouden en gaat van start om 18:00 Nederlandse tijd.

Tot nu toe hebben drie fabrikanten aangegeven bezig te zijn met smartphones die draaien op Windows Phone 8. Dit zijn Nokia met de Lumia’s 820 en 920, HTC met Windows Phone 8X en 8S en als laatste heeft Samsung de Galaxy Ativ S aangekondigd. Ook heeft het Chinese Huawei toestemming gehad van Microsoft om tijdens de lancering een telefoon te presenteren maar het bedrijf heeft tot op dusver niets laten weten over een mogelijke Windows Phone. Wel gaan er geruchten dat als er op korte termijn een telefoon komt van Huawei dit de Ascend W1 zal zijn. Als laatste heeft ZTE ook aangegeven bezig te zijn met een Windows Phone toestel maar het bedrijf gaf aan dat deze pas in 2013 zal verschijnen.

Op dit moment zitten er 100.000 apps in de Windows Phone Marketplace en dit aantal groeit nog steeds in rap tempo. Windows Phone 7 apps zijn volgens Microsoft compatibel met Windows Phone 8. In de toekomst zal echter wel de situatie ontstaan dat apps alleen nog maar werken met Windows Phone 8 en niet langer met Windows Phone 7.

Windows Phone 8 ondersteunt nu ook multicore processoren die over de ARM-architectuur beschikken. Hoewel meerdere fabrikanten ARM-processoren produceren heben veel fabrikanten op dit moment gekozen voor de Qualcomm Snapdragon S processor. Andere processoren zullen waarschijnlijk later beschikbaar komen voor Windows Phone. Het besturingssysteem ondersteunt ook NFC-technologie, verbeterde spraakherkenning en ondersteuning voor VOIP via Skype. Daarnaast heeft Microsoft waarschijnlijk nog een paar verassingen in petto en die zullen vanavond bekend worden gemaakt.