2min

Een keer goed nieuws voor de overheidsfinanciën en voor de mensen die veelvuldig gebruik maken van mobiel internet. Dit najaar is de veiling gestart voor de frequenties van mobiel bellen en internetten. Volgens bronnen van RTL Z gaat de veiling miljarden opleveren, dit terwijl de overheid had gerekend op een opbrengst van 470 miljoen, een flinke meevaller dus.

Het andere goede nieuws is dat er altijd voorwaarden zijn verbonden aan frequentieveilingen die ook positief zijn voor de consumenten en bedrijven die gebruik maken van mobiel internet. De bedrijven die een frequentie in de wacht weten te slepen moeten namelijk binnen een bepaalde termijn, meestal één jaar, een operationeel netwerk hebben uitgerold op de frequenties.

Daarnaast ligt het voor de hand dat als een telecomoperator miljarden uitgeeft aan frequenties dat het ook snel zal starten met het uitrollen van een netwerk op die frequenties want het geld moet ook weer worden terugverdiend. Voor Minister Dijsselbloem van Financiën is het in elk geval een flinke meevaller in de begroting.

De veiling duurde enkele weken en werd in verschillende rondes ingedeeld. Volgens de bronnen van RTL Z was de opbrengst elke ronde steeds een stuk hoger. Wie er precies meedoen aan de veiling is echter onbekend. Met zekerheid kan gesteld worden dat KPN, Vodafone en T-Mobile meedoen, aangezien zij frequenties moeten kopen anders kunnen zij hun klanten niet meer bedienen. Daarnaast ligt het voor de hand dat Tele2 en een combinatie van Ziggo/UPC hebben meegedaan.

Tijdens de veiling kwamen verschillende frequentieblokken aanbod, waaronder de bestaande frequenties die worden gebruikt door KPN, Vodafone en T-Mobile. Die licentie liep namelijk af en werden om die reden opnieuw geveild. Waarschijnlijk zullen deze drie partijen proberen om dezelfde frequenties opnieuw binnen te halen plus additionele frequenties voor 4G. 4G is de opvolger van 3G en wordt gebruikt voor mobiel internet. De snelheid van 4G ligt vele malen hoger dan 3G maar hiervoor moeten wel alle GSM-masten worden vervangen of uitgebreid. Sommige smartphones zijn al geschikt voor 4G maar in Nederland is nog geen 4G-netwerk beschikbaar dat ook werkt op deze smartphones. Hier zal naar verwachting snel verandering in gaan komen zodra de telecomoperators de frequenties in gebruik kunnen nemen.