1 min

The Guardian meldt dat Facebook over ruim 1 miljard euro inkomsten slechts 0,34 procent belasting heeft moeten betalen. Het sociale netwerk deed dit door middel van een belastingfoefje.

Facebook heeft naar eigen zeggen een hoofdkantoor in Ierland staan omdat het, naar eigen zeggen, de beste locatie is voor het aannemen van personeel. Echter, in 2011 toen Facebook 1,031 miljard euro omzet had buiten de VS, liet het dat betalen via het kantoor in Ierland. Dit bedrag werd grotendeels overgemaakt naar de Kaaimaneilanden om belastingen te ontlopen. Deze vorm van boekhouden wordt ook wel "Double Irish" genoemd en is volkomen legaal. In totaal hoefde Facebook buiten de VS op inkomsten van ruim 1 miljard euro maar 3,56 miljoen euro belasting te betalen.

Eerder deze maand maakte Eric Schmidt, oud-CEO van Google, bekend trots te zijn op de boekhouding van Google. De zoekgigant sluisde via dochterondermingen geld naar Ierland en vervolgens naar Nederland. Vanuit ons land werd het geld dan naar Bermuda overgeboekt en dan weer terug naar Ierland. Deze methode heet "Double Irish with a Dutch Sandwich" en zorgt er voor dat een bedrijf aanzienlijk minder belasting hoeft te betalen.