1 min

Eerder deze week kwamen er berichten binnen dat het Windows RT-besturingssysteem gekraakt was. Microsoft heeft inmiddels in een verklaring aangegeven dat de kraak niet gezien moet worden als een veiligheidslek. Sterker nog, men juicht de verantwoordelijke hacker juist toe vanwege zijn vindingrijkheid. Bij XDA Developers is iemand met de naam netham45 weer een stapje verder gegaan, hij heeft inmiddels een "Windows RT Jailbreak Tool" ontwikkeld.

De tool is eigenlijk een simpel batch-bestand dat het jaibreak-proces automatiseert. De jailbreak verandert een waarde in de kernel van Windows RT, waarmee het type applicaties die op het besturingssysteem kunnen draaien aangepast kunnen worden. De exploit is echter vervelend uit te voeren omdat het elke keer toegepast moet worden wanneer de computer opstart. Bij de tool die nu is ontwikkeld is dit niet anders alleen kan je nu achterover hangen terwijl de instellingen in de kernel automatisch veranderd worden.

Microsoft zou deze exploit ongedaan kunnen maken middels een update, maar netham45 heeft een simpel plan uitgedacht om daar een stokje voor te steken. Hij geeft aan dat wanneer Microsoft met een update komt, de gebruikers van de tool gewoon de update niet moeten installeren. Mocht de update alsnog per ongeluk geïnstalleerd worden, dan kan er nog altijd gebruik gemaakt worden van de recovery partitions om de update terug te draaien.

De Windows RT Jailbreak Tool is via de website van XDA-Developers te downloaden.