Vine verandert leeftijdsgrens naar 17+

Gebruikers van video-applicatie Vine moeten nu hun leeftijd van 17 jaar of hoger bevestigen. Daarmee reageert de app van microblogdienst Twitter op de controverse die afgelopen week de kop op stak vanwege de toegankelijkheid van erotisch getint materiaal via Vine.

Dagen na het debuut van de applicatie liep Vine tegen een muur van protest toen bleek dat het ongepast materiaal vrij beschikbaar stelde via Apple’s App Store. Ook in foto-applicatie 500px vonden gebruikers expliciete beelden. Daarop verdween deze app zelfs uit de App Store, 500px keerde terug toen deze was voorzien van een 17+ leeftijdsgrens. Diezelfde maatregel nam blogdienst Tumblr al uit voorzorg.

Nu komt ook Vine met een leeftijdsgrens van 17+ middels een nieuwe update, begeleid door een paar kleine bugfixes en een functie om gebruikers te blokkeren. Voorheen droeg de applicatie een leeftijdsgrens van 12+. Na een poging om stout materiaal te censureren, heeft Vine toch gekozen voor een leeftijdsbeperking om de controversie de wereld uit te helpen.

Dat zal de meeste nieuwsgierige tieners trouwens niet weerhouden van het installeren van de applicatie, de leeftijdsgrens vormt niet meer dan een bevestiging van het lezen van de melding. Wel kunnen jongeren die een smartphone of tablet gebruiken waarop ouderlijke controle is ingeschakeld de applicatie niet meer installeren.