2min

Google heeft in de nieuwste versie van Chromium een functionaliteit toegevoegd, waarmee het mogelijk wordt om al het webverkeer via de servers van Google op te halen, hiermee zou het internetten via een smartphone of tablet veel sneller moeten worden. Google gebruikt proxy-servers en het SPDY-protocol om de data te versleutelen, comprimeren en af te leveren bij de gebruikers.

De functionaliteit is toegevoegd aan Chromium, de opensource-versie van de Chrome-browser. Hierin worden vaak functionaliteiten getest, die later ook worden toegevoegd aan de uiteindelijke versies van de Chrome-browser. Op dit moment is deze functie dus niet actief in de Chrome-browser. Het idee is om het internet te versnellen door de data via de servers van Google uit te leveren. Google bezoekt dan de website die je wilt bekijken en haalt alle data op, vervolgens wordt de data versleuteld en gecomprimeerd, waardoor er minder bytes overblijven, vervolgens wordt de data via een beveiligde verbinding via het SPDY-protocol afgeleverd op een smartphone of tablet.

Dat hele proces moet sneller werken dan het direct bezoeken van een website. Dat zal wellicht niet altijd het geval zijn, maar wel in gebieden waar je met je smartphone minder bereik hebt, of waar 3G is overbelast of niet beschikbaar is. De snelheid van het internet op je smartphone is dan dermate laag, dat dit proces het internetten wel degelijk kan versnellen.

Het idee is overigens niet nieuw, ook Opera biedt de mogelijkheid om websites te bezoeken waarbij het verkeer via hun servers loopt en gecomprimeerd wordt afgeleverd bij de gebruiker. Hetzelfde geldt voor de tablets van Amazon, de Kindle Fire heeft deze functionaliteit standaard ingeschakeld staan. Een jaar of 10 geleden werd dezelfde methodiek gebruikt door verschillende internetproviders die destijds nog inbelverbindingen aanboden, De snelheid van een inbelverbinding liet immers ook te wensen over en toen waren er providers die de mogelijkheid aanboden om via browser-plugins het webverkeer te comprimeren.

Google maakt echter niet allen gebruik van standaardmethoden en protocollen. Het bedrijf gebruikt het zelfontwikkelde SPDY-protocol om het verkeer af te leveren bij de gebruikers. SPDY is een soort van afkorting voor Speedy. Wat het protocol doet, is meerdere streams openen binnen dezelfde verbinding met de gebruiker om data af te leveren. Ook zijn alle SPDY-verbindingen versleuteld via het SSL-protocol. Naast het versnellen van de internetervaring, is het dus ook een methode om het internetten op een smartphone veiliger te maken.

Er liggen echter ook wat privacygevaren op de loer. Aangezien alle data via de servers van Google wordt afgeleverd, zou het bedrijf technisch gezien deze data in kunnen zien. Amerikaanse politici waren hier destijds bezorgd over, toen Opera met zijn Turbo-functie een soortgelijke dienst uitrolde.