1 min

Tags in dit artikel

, ,

Social media platform Twitter krijgt het patentrecht op zichzelf. Het toegewezen patent is aangevraagd in 2007 en beschrijft de dienst in brede zin, onder de titel apparaat-onafhankelijk berichtenverspreidingssysteem.

Het patent beschrijft een berichtendienst, waar gebruikers boodschappen niet direct versturen, maar welke het systeem aan groepen volgers laat zien. Twitter presenteert zich in het patent niet als een berichtendienst, maar als overkoepelend zendersysteem.

Oprichters Jack Dorsey en Biz Stone zijn nu officieel de uitvinders van de dienst. Toch betekent dit volgens het duo geen patentstrijd waar andere grote bedrijven zich in storten. Ze twitterden eerder dat patentrechten alleen defensief gebruikt zullen worden, een uitspraak ondersteund door een gedragscode voor werknemers.

De algemeenheid van het patent dwingt bijvoorbeeld Facebook wel kritisch te kijken naar hun diensten. Wat potentieel rechtenschendende bedrijven gaan doen is moeilijk te zeggen gezien Twitter’s ruime patent en de even vage claim vervolging te vermijden.

In het verleden kreeg Twitter een patent op de Pull to Refresh-methode, waarmee een applicatie een weergave ververst wanneer het scherm naar beneden wordt getrokken en los wordt gelaten. Ook toen gaf de microblogdienst aan dat het patent niet offensief zou worden gebruikt Deze methode wordt in veel applicaties toegepast, maar er zijn geen gevallen bekend waarbij Twitter een klacht heeft ingediend.