1 min

Tags in dit artikel

, ,

Een nieuwe techniek voor zonnecellen heeft het theoretische rendementslimiet verbroken. Met behulp van nanodraadjes kunnen zonnecellen het theoretische maximale rendement van 34 procent overschrijden.

De techniek is ontwikkeld door de universiteit van Kopenhagen en de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne in Zwitserland. Nanodraadjes dunner dan de golflengte van het licht versterken het zonlicht door het te weerkaatsen tegen de randen van de constructie en uiteindelijk te bundelen op één punt.

Het is de eerste methode die de Shockley-Queisser limiet doorbreekt, een grens van maximaal te halen rendement. Die grens staat te boeken als een van de belangrijkste peilers in de theorie over zonne-energie. Het overschrijden van de limiet maakt zonnecellen in theorie efficiënter dan voor mogelijk werd gehouden.

De cellen zijn voorlopig nog niet klaar voor massaproductie. Het concept is uitgewerkt en getest in het laboratorium en nog niet in de praktijk getest. Ook de prijs zal in eerste instantie niet voor de poes zijn, waardoor traditionele zonnecellen voorlopig aantrekkelijker blijven. Voor de toekomst is het echter goed nieuws.