2min

Tags in dit artikel

, ,

Het publiek met liefde voor Bitcoins verschuift naar de financiële sector en investeerders uit Silicon Valley geloven in de toekomst van de virtuele valuta. De beleggers van risicokapitaal zien ondanks de onstuimige beursgang veel potentieel.

De waarde van virtuele munteenheid Bitcoin explodeerde na het tumult rondom Cyprus vorige maand. Sindsdien is het concept van de peer-to-peer valuta breed uitgelicht in de media en groeide de populariteit van het bank-omzeilend geld.

Het vertrouwen in de Bitcoin zakte echter flink, na een aantal DDoS-charges op de uitwisseling gisteren en vandaag, resulterend in een halvering van de koers. De muntwaarde zakte van 265 dollar naar 120 dollar per stuk, een instabiele grafiek die voorzichtige beleggers toeschreeuwt weg te blijven.

Maar veel risico betekent veel winst, een concept wat risicokapitaal-investeerders begrijpen als geen ander. Ondanks de onzekerheid ziet onder andere Jeremy Liew kansen, als investeerder bij Lightspeed Venture Partners.

"Het potentieel is enorm. Als Bitcoin het volledige potentieel kan vervullen, praten we over het ontwrichten van Visa, MasterCard, een groot deel van de banken, Western Union. Dit zijn bedrijven met een waarde van vele miljarden," vertelt Liew. "Het is verre van zeker. Maar als het gebeurt wordt veel kapitaal vernietigd en veel kapitaal gecreëerd. Dat is waar risico-investeerders naar moeten zoeken."

Ook de welbekende Winklevoss-tweeling, berucht om het aanklagen van Facebook-bedenker Mark Zuckerberg, schijnt Bitcoin te waarderen. De broers claimen bijna 1 procent van alle Bitcoins in handen te hebben. Op het moment van schrijven is dat zo’n 11 miljoen dollar waard.

Mt. Gox, de grootste kern voor Bitcoin-transacties bevindt zich in Silicon Valley. Ondanks dat is de handel dankzij het internet wereldwijd verspreid. Het probleem is het veiligheidsrisico dat de handel met zich meebrengt. Liew schat dat ongeveer 10 procent van alle Bitcoins ooit zijn gestolen of verloren, door de vele betrokken derde partijen.

Bitcoin is nog verre van gevestigd. Het staat nog in de kinderschoenen, vooralsnog onaangetast door belastingheffende overheden. De veiligheidsrisico’s zijn aanzienlijk en ook acceptatie van het publiek is niet gegarandeerd. De systeemcode om de munt te delven is echter onderzocht en deze staat als een huis.

Als Bitcoin weet te overleven, kan het onze economische afhankelijkheid van het bankwezen achterhalen. Het beperkt mogelijke aantal maakt de munt stabiel en is ontworpen om de houdgreep van financiële instituten te versoepelen.

De mysterieuze uitvinder van de Bitcoin is twee jaar geleden spoorloos verdwenen. Onder het alias Nakamoto bedacht hij de eenheid, maar hij zei voor zijn verdwijnen zich te gaan richten op andere projecten.