2min

In februari van dit jaar presenteerde Michael Dell, oprichter en CEO van Dell, een plan om dat bedrijf van de beurs te halen en privatiseren. De kans dat dit gaat gebeuren wordt echter steeds kleiner. Carl Icahn heeft nu opnieuw een tegenbod gedaan om roet in het eten te gooien en de raad van bestuur wil bovendien zware eisen stellen aan de manier waarop de stemming van de privatisering wordt gedaan.

Als het aan de raad van bestuur ligt moet er een zeer overtuigende meerderheid komen voor een van de plannen om het bedrijf te privatiseren. Het bestuur wil namelijk dat meer dan de helft van de aandeelhouders toezegt. Aandeelhouders die niet stemmen zullen daarbij automatisch tegen stemmen, maar een veel zwaardere beslissing is dat het bestuur de aandelen van Dell’s bestuursleden niet wil meetellen. De aandelen van Michael Dell, oprichter en CEO van Dell, hebben tijdens deze stemming dan geen waarde. Michael Dell heeft samen met Silver Lake Partners, de investeringsmaatschappij waarmee meneer Dell het bedrijf wil privatiseren, een belang van 16 procent. Een groot deel van deze aandelen zijn dan ook waardeloos, hiermee lijkt de kans dat Michael Dell het bedrijf kan privatiseren een stuk kleiner geworden.

Michael Dell en Silver Lake Partners hebben een voorstel gedaan van 13,65 dollar per aandeel om alle aandeelhouders uit te kopen. Er ligt nu een nieuw tegenvoorstel van Carl Icahn en Southeastern Asset Management op tafel. Dit voorstel is redelijk ingewikkeld en heeft weliswaar voordelen op de korte termijn voor aandeelhouders, maar op de lange termijn zijn er ook veel nadelen. Het voorstel dat zij doen is om 12 dollar dividend uit te keren aan aandeelhouders, daarbij houden de aandeelhouders hun aandelen en krijgen zij 12 dollar extra, dit kan zowel in contanten als in aandelen. Het bedrijf wordt dan dus niet geprivatiseerd maar blijft gewoon aan de beurs genoteerd.

Het voordeel voor aandeelhouders is dat zij eenmalig flink verdienen aan hun aandelen, maar het nadeel is dat de financiële positie van Dell een stuk negatiever wordt. Dell zal zich diep in de schulden moeten steken om het dividend uit te kunnen keren. Hierdoor is de kans dat het bedrijf wordt overgenomen of geprivatiseerd wordt ook direct een stuk kleiner. Als Dell vervolgens minder gaat presteren en de schulden niet meer kan afbetalen, zou het bedrijf om kunnen vallen en failliet kunnen gaan.

Volgens de Wall Street Journal heeft de raad van bestuur van Dell al overwogen om dividend uit te keren met geleend geld, zij vonden dit echter te riskant en daarom lijkt dat geen optie meer te zijn. Carl Icahn en Southeastern Asset Management laten echter ook duidelijk weten dat Michael Dell het bedrijf van de beurs probeert te halen tegen een te lage prijs en dat het misschien tijd is dat hij opstapt als CEO.

Grote vraag is hoe de aandeelhouders gaan reageren op de voorstellen, maar voorlopig blijft het nog wel even onrustig rondom Dell.