1 min

Het Federaal Strafhof in Duitsland oordeelde vandaag tegen Google en was van mening dat de autocomplete-functie van Search inbreuk kan maken op de privacy van gebruikers. Google moet alle zoeksuggesties die in strijd zijn met de lokale privacywetgeving verwijderen.

De zaak kwam aan het rollen toen de naam van een ondernemer dankzij Google’s algoritme werd geassocieerd met de woorden Scientology en zwendel. De ondernemer klaagde Google aan en zag de zaak tot politieke proporties aanzwellen, toen ook ex-presidentsvrouw Bettina Wolf zich in een soortgelijk parket bleek te bevinden.

Google Search associeerde haar naam met prostitutie, volgens Google niet meer dan de reflectie van veel gedane zoekopdrachten. Wolf stond al langer in de schijnwerpers om een vermeend schandaal. Eerder stelde het hof Google in het gelijk, maar de uitspraak sloeg om in hoger beroep. De zaak van Bettina Wolf loopt nog, hoewel deze uitspraak waarschijnlijk effect zal hebben op de voortgang.

Google hoeft na de uitspraak overigens niet vooraf op de hoogte te zijn van lasterende zoeksuggesties, maar moet deze wel verwijderen zodra het bedrijf erop attent wordt gemaakt.