2min

Tags in dit artikel

,

Telecomprovider T-Mobile is van plan om WiFi-hotspots te gaan gebruiken om het telefoonnetwerk te ontlasten van zwaar verkeer. In Rotterdam zal de eerste zone worden aangelegd. De zone is enkel door klanten van de provider te benutten, het dataverbruik wordt bij de bundel in mindering gebracht.

T-Mobile is niet van plan om voor of tijdens het gebruik advertenties weer te geven aan klanten. Wel wordt het dataverbruik meegerekend bij de bundel van een gebruiker, wat opvallend is. Maak je bijvoorbeeld in de treinen van de NS gebruik van WiFi, ook verzorgd door T-Mobile, dan is dit niet het geval. Daar staat dan wel tegenover dat klanten over een snellere verbinding kunnen beschikken dan via het telefoonnetwerk. De zone in en om de Koopgoot in Rotterdam zal in "de komende weken" aangelegd worden.

Het netwerk is alleen voor abonnee’s van T-Mobile te gebruiken. Na waarschijnlijk een eenmalige toestemming maakt de telefoon in het vervolg automatisch verbinding. T-Mobile verifieert klanten met behulp van de simkaart in het toestel. Op dit moment is T-Mobile niet bezig met een eventuele aanleg in andere steden, het gaat in Rotterdam puur om een proef.

Nog niet alle plooien gladgestreken
Techzine heeft contact opgenomen met woordvoerder Eric Dekker om een aantal kritische vragen te stellen over de opzet van het netwerk. Wij vroegen ons bijvoorbeeld af wat er gebeurt als een telefoon automatisch verbonden wordt en zonder medeweten van de gebruiker automatisch updates voor applicaties gaat downloaden.

T-Mobile heeft op dergelijke scenario’s op dit moment nog geen passend antwoord, maar benadrukt dat het gebruik van de WiFi-zone zo "zorgeloos als mogelijk" wordt gemaakt en dat het gebruikers vooral niet met extra kosten wil opzadelen.

Update (14:06):
Reactie Eric Dekker in artikel verwerkt.