2min

Het lijkt erop dat de Verenigde Staten niet de enige zijn die vergaande mogelijkheden hebben om internet- en telefooncommunicatie te onderscheppen en te analyseren. Volgens de Franse krant Le Monde beschikt de Franse inlichtingendienst, DGSE, over een eigen PRISM-systeem.

Er zou echter wel een groot verschil zijn tussen het Franse en het Amerikaanse systeem. Het Franse systeem zou alleen de metadata verzamelen. Hiermee kan de inlichtingendienst alleen zien wie elkaar heeft gebeld en hoelang het gesprek heeft geduurd en in het geval van e-mail wie elkaar hebben gemaild, om welke tijd, hoe groot de e-mail was en waarschijnlijk ook het ontwerp van de e-mail. De inhoud van de gesprekken en e-mails zou de Franse inlichtingendienst niet kunnen zien.

Ook zou de Franse inlichtingendienst het verkeer monitoren met Google, Facebook, Apple, Microsoft en Yahoo. Deze bedrijven zouden ook vrijwillig meewerken aan het PRISM-systeem in de Verenigde Staten, maar ontkennen dat de Amerikaanse inlichtingendiensten realtime en direct toegang hebben tot de servers.

Franse politici zouden het bestaan van het Franse systeem hebben toegegeven aan de Franse krant Le Monde maar mogen hier officieel niet over praten, zij zijn gebonden aan een geheimhoudingsplicht.

Verder meldt de Franse krant dat zo’n spionagedienst van de inlichtingendienst volgens de Franse wet niet mag, de Franse databeveiliging commissie zou hier nooit toestemming voor geven, maar toch zou de spionagedienst technisch gezien wel mogen volgens de wet. Het is duidelijk dat ook Le Monde tegen iets is aangelopen wat nogal rammelt.

Wat ook rammelt is dat het Europese Parlement inmiddels positief heeft gestemd over een diepgaand onderzoek naar het Amerikaanse PRISM-systeem. Om onder meer te kijken in hoeverre Europese burgers worden bespioneerd door de Amerikanen terwijl de Franse nu een gelijkwaardig systeem zouden hebben en ook de Engelse en de Duitsers in opspraak zijn om soortgelijke systemen.

President Obama heeft inmiddels vanuit Afrika ook gereageerd op de PRISM-gate. Hij liet weten dat de Verenigde Staten echt niet het enige land is dat bepaalde informatiestromen monitoren. Als voorbeeld gaf hij dat veel landen graag willen weten wat zijn agenda en standpunten zijn en waar hij over gaat praten tijdens bezoeken. Het is misschien niet de beste verdediging van Obama maar het begint er langzaam op te lijken dat het actief monitoren van telefoon en internetverbindingen door inlichtingendiensten de normaalste zaak van de wereld is en niet zo uitzonderlijk is als sommige mensen dachten.

De Nederlandse regering heeft nog steeds niets losgelaten over wat de AIVD wel of niet kan en doet. De positie van de Nederlandse regering is dat er niet gesproken wordt over de werkwijze van de inlichtingendiensten.