‘Google test encryptie voor Google Drive’

Google zou begonnen zijn met het testen van het versleutelen van bestanden op Google Drive. Dit om toegang van de Amerikaanse overheid tot de bestanden via het PRISM-project te beperken.

Dit melden twee anonieme bronnen aan CNET. Een van de twee meldt dat op dit moment een klein gedeelte van de bestanden op Google Drive is versleuteld.

Google en andere Amerikaanse bedrijven liggen onder vuur nadat duidelijk werd dat de NSA en andere veiligheidsdiensten systematisch toegang hebben verkregen tot alle internetgegevens aanwezig bij deze bedrijven. Met versleuteling waarbij de sleutel alleen bij de eindgebruiker ligt zou de NSA niet langer bij de bestanden kunnen.

"Mechanismen zoals deze zouden mensen meer vertrouwen kunnen geven en ervoor zorgen dat zemogelijk hun hele apparaten gaan back-uppen", zo vertelt Seth Schoen, senior staff technologist van de Eletronic Frontier Foundation in San Francisco.

Hoewel webbedrijven vaak HTTPS gebruiken om de communicatie van de gebruiker met de website te beschermen tegen afluisteren, is het versleutelen van bestanden in de cloud een stuk minder gewoon. Dit omdat zulke bestanden dan niet meer te indexeren en te analyseren zijn door het bedrijf.

Google wilde niet reageren op de geruchten.

Geheime documenten gelekt door Edward Snowden onthulden overigens recent dat Microsoft met de NSA samenwerkte om te proberen zijn eigen versleuteling te omzeilen. Het is niet ondenkbaar dat Google dit ook gaat doen, mocht versleuteling op Google Drive werkelijkheid worden.

Google Drive zou niet de eerste cloudoplossing zijn die geüploade bestanden versleutelt. SpiderOak en Wuala bieden ook al deze mogelijkheid.