2min

In Australië betalen de consumenten gemiddeld zo’n 50 procent meer voor computerhardware en software dan inwoners van andere landen. Vooral het verschil met de Verenigde Staten is enorm. Uit onderzoek is gebleken dat de bedragen onredelijk ver uit elkaar liggen en de Australische overheid wil nu actie ondernemen.

De Australische overheid gaat onderzoeken of het wetten kan aanpassen om de prijzen te laten dalen. Als dat niet kan wil het inwoners gaan informeren hoe zij software in het buitenland kunnen bestellen tegen lagere tarieven, zelfs als er sprake is van zogenaamde geoblokkeringen. Bij een geoblokkering kan je geen gebruik maken van een webwinkel als je niet uit een bepaald land komt, je moet dan vaak de lokale winkel gebruiken die in het geval van Australië vaak veel duurder is.

De hoge prijzen hebben grote invloed op de educatie van inwoners, aangezien veel consumenten maar ook bibliotheken, scholen, non-profit organisaties en studenten niet in staat zijn de software aan te schaffen.

De Minister President (MP) van Australië liet weten dat het in sommige gevallen zelfs goedkoper is om een vliegticket te boeken naar de Verenigde Staten, daar de software te kopen en terug te vliegen, dan direct de software in Australië te kopen. Hoewel de MP het betreffende softwarepakket niet noemt waren we bij Techzine al bekend met dit voorbeeld, het gaat daarbij om de Creatieve Suite van Adobe. Techzine liep al tegen dit voorbeeld aan toen het onderzoek deed naar de nieuwe Creative Cloud van Adobe, waarbij consumenten in Europa maar dus ook in Australië worden genaaid door Adobe met de prijs van zo’n abonnement.

In Australië lijkt de situatie erger te zijn dan in Europa. Zo is uit onderzoek gebleken dat Microsoft software maar liefst 66 procent duurder is dan in de Verenigde Staten. Adobe komt uit op 42 procent duurder, maar hier is ongetwijfeld uitgegaan van de Creative Suite en niet van het nieuwe Creative Cloud abonnement dat nog duurder is. In Europa is dat 62 procent duurder dan in de Verenigde Staten.

Muziek die kan worden gedownload in Australië is zo’n 52 procent duurder dan in de VS, e-books 16 procent maar games spannen de kroon, deze zijn maar liefst 84 procent duurder dan in de VS. Uit het onderzoek blijkt dat het online bestellen van een game die ook digitaal wordt geleverd (downloaden) duurder kan zijn dan het fysiek bestellen van de game in het Verenigd Koninkrijk en deze vervolgens te laten versturen naar Australië.

Het is dan ook niet vreemd dat de Australische overheid in actie komt tegen deze grote prijsverchillen. Alleen of dat ook gaat lukken is nog maar de vraag. Zo heeft het onderzoeksteam meerdere malen zowel Apple, Adobe als Microsoft gevraagd om te komen praten over de huidige prijzen maar dat werd keer op keer afgewezen door de bedrijven.