3min

Gisteren werd al duidelijk dat de Chinese RTM-versie van Windows 8.1 gelekt is. Vandaag zijn ook de Engelse edities gelekt.

De versies die nu gelekt zijn, zijn zowel de 32 als 64 bitversies en het gaat dan zowel om Windows 8.1 als Windows 8.1 Pro als Windows 8.1 Enterprise. Eerder was alleen de Chinese Enterprise-versie uitgebracht, maar die is niet te gebruiken als upgrade voor normale Windows 8-installaties. Bij deze versie is dat wel het geval.

Het is dus mogelijk om met deze gelekte versie van Windows 8.1 een upgrade uit te voeren vanaf Windows 8. Je moet dan echter wel de taal van de Windows 8-installatie omzetten naar het Engels, iets wat mogelijk is via het Configuratiescherm en vervolgens Regio en taal.

Indien een upgrade wordt uitgevoerd van Windows 8 naar Windows 8.1, wordt om een productsleutel gevraagd. Het is dan niet mogelijk om de Windows 8-productsleutel in te voeren. Hiermee garandeert Microsoft mogelijk dat, in het geval van een lek zoals nu, het lek onbruikbaar zou zijn.

Er zijn echter eveneens Windows 8.1-productsleutels gelekt die ingevoerd kunnen worden. Hierna kan de installatie uitgevoerd worden. Door vervolgens weer naar het Configuratiescherm in Windows 8.1 te gaan na de installatie en de productsleutel weer te wijzigen naar de oorspronkelijke van Windows 8, kan Windows 8.1 toch succesvol geactiveerd worden.

Windows 8.1 komt op 18 oktober uit en zal voor elke Windows 8-gebruiker een gratis upgrade zijn. Microsoft maakte eerder deze week bekend dat Windows 8.1 af was en dat het die uiteindelijke versie had overgedragen aan systeemfabrikanten. IT-professionals en ontwikkelaars moeten echter voor het eerst wachten tot 18 oktober voordat zij deze nieuwe Windows-versie kunnen testen, gezien Microsoft het OS niet op TechNet en MSDN zal zetten.

Niet op TechNet / MSDN

De redenen waarom Microsoft de nieuwe Windows niet online wil zetten, zijn onduidelijk. Microsoft-insider Ed Bott van ZDNet speculeert over verschillende redenen. Zo is dit de eerste keer dat Microsoft een versie van Windows gratis voor zijn Windows 8-gebruikers beschikbaar stelt en als upgrade uitbrengt, het is dus cruciaal dat die upgrade goed gaat. Mogelijk wil het Windows 8.1 nog niet uitbrengen omdat het bang is voor slechte reviews en eerst nog die problemen wil oplossen met systeemfabrikanten.

Een andere mogelijkheid is dat Windows 8.1 meer is dan alleen ‘het OS zelf’. Wat dit betekent, is dat omdat Windows 8.1 geïntegreerd is met de cloud, ook daar de code moet worden bijgewerkt en getest, iets wat misschien nog moet gebeuren. Het is te verwachten dat de ontwikkeling aan de serverkant nog altijd doorgaat tot oktober. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat Microsoft nog aan de Metro-apps zal werken, net als wat het deed met Windows 8.

Ten slotte stelt Bott dat het uitbrengen van Windows 8.1 op MSDN en TechNet hetzelfde is als het uitbrengen voor het grote publiek, omdat iedereen een TechNet- en MSDN-abonnement af kan sluiten. Bovendien is Microsoft mogelijk dan bang voor slechte publiciteit.

Overigens merkte Bott nog één ding op over Steven Sinofsky, de oud-Windows-baas die tot november 2012 verantwoordelijk was voor het besturingssysteem: hij zou ongetwijfeld akkoord zijn gegaan met de beslissing om het OS nog niet uit te brengen op TechNet / MSDN, maar hij zou de beslissing wel uitgelegd hebben in een ongelooflijk lange blog van meer dan 2500 woorden, waar Sinofsky zo bekend om stond.