2min

Iets meer dan drie jaar geleden verliet Stephen Elop Microsoft om CEO van Nokia te worden. Elop was echter niet de eerste keus van Nokia om CEO te worden. Dit blijkt uit een rapportage van The Wall Street Journal.

Stephen Elop volgde per 21 september 2010 Olli-Pekka Kallasvuo op als CEO van Nokia. Jorma Ollila maakt nu echter bekend dat Elop toen niet de eerste keus was om Kallasvuo op te volgen. Volgens de ex-voozitter van Nokia die in 2010 de leiding had in de zoektocht naar een nieuwe CEO zijn er toentertijd nog 4 andere kandidaten geïnterviewd.

De eerst keus van Ollila was een kandidaat die toentertijd nummer twee was bij een "welbekend Amerikaans technologiebedrijf". Wie deze kandidaat precies was is niet duidelijk, maar het zou gaan om "iemand in de 50, die om persoonlijke redenen heeft besloten uit het sollicatieproces te stappen."

Nadat deze kandidaat uit het solicitatieproces was gestapt bleef Stephen Elop over als de nieuwe favoriet. Volgens Ollila viel Elop op doordat hij "een goede verkoper en een besluitvaardige bedrijfskundige leider was." Nadat Elop in september 2010 CEO van Nokia werd, schrapte hij een aantal projecten om zich te concentreren op Microsoft’s Windows Phone-software voor de Nokia-smartphones. Door Microsoft’s recente overname van Nokia lijkt Elop in 2014 weer terug te gaan naar het bedrijf waar hij in 2010 vandaan kwam.

Ollila praat nu voor de eerste keer sinds zijn vertrek bij Nokia, in 2012. Hierbij geeft hij informatie over de redenen dat Nokia niet aan de top van de telefoonmarkt wist te blijven. "Apple heeft zich exclusief op dure telefoons gefocust. Bij Nokia hebben we erover gedacht om hetzelfde te doen, maar de telefoonproviders wilden liever goedkopere toestellen." Volgens de oud-topman van Nokia hadden deze bedrijven zoveel macht bij Nokia dat ze eisen konden stellen.

"De mobiele telefoon-afdeling had ooit meer dan 100 mensen in Silicon Valley, met de taak om nieuwe trends in software ontwikkeling op te pikken. We hadden hier echter niet het succes in dat bedrijven als Google en Apple wel hadden. Dit is het belangrijk punt van falen geweest voor Nokia."

Hoewel Nokia zich met Elop ging focussen op Windows Phone, geeft Ollila toe dat Microsoft’s software het bedrijf niet heeft geholpen. "We waren niet succesvol in het gebruiken van Microsoft’s besturingssysteem om competitieve producten te maken, of een alternatief voor de twee dominante bedrijven op dit gebied. Het is onmogelijk te zeggen wat er was gebeurd als er andere besluiten waren gevormd in begin 2011 of op enig ander tijdstip."

Nokia gaat zich na de overname van de telefoonafdeling bezighouden met de kaart- en netwerkafdelingen van het bedrijf. Ondertussen gaat Microsoft verder met de voorheen door Nokia geproduceerde telefoons. Elop gaat terug naar Microsoft om een uitgebreide hardware-afdeling te leiden, maar er zijn zelfs speculaties dat hij bij Microsoft terugkeert als de nieuwe CEO, nu Steve Ballmer zijn taak zal neerleggen.